Русия и Иран подписаха споразумение за доставка на системи С-300

Русия подписа с Иран договор за доставка на системи за ПВО С-300 и, когато първата му част бъде изпълнена, Иран ще оттегли съдебните си претенции към РФ, съобщи пред журналисти в понеделник генералният директор на руската държавна корпорация „Ростех“ Сергей Чемезов от Дубай, където се провежда авиосалонът Dubai Airshow 2015, предаде РИА Новости.

 „Става дума за С-300, система за ПВО, договорът вече е подписан“, каза Чемезов.

Той добави, че когато първата част от договора бъде завършена, Иран ще оттегли съдебните си претенции, предявени към РФ във връзка с неизпълнението на договора.

През 2007 г. Русия и Иран сключиха споразумение за доставка на комплекси С-300. След приемането от Съвета за сигурност на ООН на резолюция 1929, предвиждаща въвеждането на санкции по отношение на Иран, изпълнението на договора бе преустановено. В отговор Иран подаде в Международния арбитражен съд иск срещу Русия.

На 14 юли Иран и „шесторката“ постигнаха историческо споразумение за разрешаването на дългогодишния проблем с иранския атом. Продължителните преговори завършиха с приемането на Съвместен всеобхватен план за действие, изпълняването на който изцяло ще снеме от Иран въведените по-рано икономически и финансови санкции от страна на Съвета за сигурност на ООН, САЩ и ЕС в обмен на верификацията на мирния характер на иранската ядрена програма.

През април тази година руският президент Владимир Путин подписа указ, снемащ забраната за доставка на комплексите С-300 в Иран.