Русия и Иран не признават санкциите на САЩ

За Русия в отношенията й с Иран са значими само санкциите на Съвета за сигурност на ООН, а не тези на САЩ, във връзка с което сделката „петрол в замяна на стоки” може да бъде легитимна, заяви министърът на финансите на Русия Антон Силуанов, след срещата с американския му колега Джейкъб Лю, предаде РИА Новости.

„Нашите американски партньори са приемали своето законодателство, което малко се отличава от решенията, взети от ООН, и те контролират своите решения”, посочи министърът.

„В дадения случай ние действаме на основата на решенията на ООН, които определят санкциите, определят стоковите групи, въз основа на които ще се въвеждат санкциите, а ние действаме в рамките на решенията, взети от международните организации”, поясни Силуанов.

По-рано на срещата Лю изрази загрижеността си по отношение на развитието на събитията около Украйна и Иран, предупреждавайки за евентуалното разширяване на списъка със санкциите по отношение на Русия.

Напомняме, че в началото на януари медиите съобщиха, позовавайки се на източници, че Русия и Иран обсъждали въпроса по доставката в Русия на 500 хиляди барела на иранския нефт в деня на обмяната на руски оборудвания и стоки. След появата на съобщението за сделката, прессекретарят на президента на САЩ Джей Карни заяви, бе Белия дом има намерение да наложи санкции на Техеран и Москва, ако сделката наистина се реализира. На свой ред, руският дипломатически източник заяви, че Русия и Иран водят преговори за петролната сделка извън зависимостта от позицията на САЩ.