Русия и България се върнали към обсъждане на проекта Бургас-Александруполис

На 7-8 април руско-българската междуправителствена комисия ща разгледа въпроса за реализирането на проекта на строителството на нефтопровода Бургас-Александруполис. За това съобщи министърът на енергетиката на Русия Александър Новак.

„Въпреки заявлението на българската страна за излизане от проекта, ние изхождаме от това, че споразумението от 2007 година между руското, българското и гръцкото правителство продължава да действа. Да се говори за приключване на проекта е преждевременно, тъй като едностранно излизане от него не е предвидено. На 7-8 април ще се състои заседание на междуправителствената комисия, която аз оглавявам. Но нея ще бъде обсъден този въпрос”, отбелязал Новак.

„До сега взаимно съгласие не е постигнато. Не може да се каже, че проектът завинаги е прекратен. Проектът е замразен, тъй като за сега една от страните не изявява желание да участва в реализирането му”, заяви Новак.

Министърът също добави, че от проекта са заинтересовани и руските доставчици, и европейските купувачи. Сега общият обем на инвестициите на всички заинтересовани страни възлиза на 20 млн. евро.