Русия и Аржентина ще изграждат АЕЦ в Аржентина

Правителствата на Русия и Аржентина подписаха Меморандум за взаимно разбирателство, полагащ основите на сътрудничество за изграждането на Шести енергоблок на ядрена централа на територията на Аржентина. Енергоблокът се предвижда да бъде с ВВЕР реактор с руски дизайн и мощност 1200 МВт. Документът бе подписан в присъствието на президента на Русия Владимир Путин и президента на Аржентина Кристина Киршнер. Подписи под Меморандума поставиха генералният директор на руската държавна корпорация „Росатом“ Сергей Кириенко и министърът на федералното планиране, държавните инвестиции и услуги на Аржентина Хулио де Видо.

„Росатом“ се включи в проекта за изграждане на Шести енергоблок на АЕЦ „Атуча“. Реализацията на достигнатите днес договорки в тази сфера, ще осигури на Аржентина достъп до най-новите руски технологии, отговарящи на най-строгите изисквания за ядрена сигурност“, заяви след подписването президентът на Русия Владимр Путин, предаде ТАСС.

В съответствие с Меморандума, страните определиха за своя главна задача скорошното подписване на междуправителствено споразумение за изграждане на АЕЦ. По думите на Кириенко в момента се работи по документа. „Ние предлагаме на Аржентина най-новата ядрено-енергийна технология от „3 плюс“ поколение, която изцяло отговаря на съвременните изисквания за ядрена сигурност. Предложената от Русия ядрена технология се отличава и с висока икономическа ефективност. Уникалният руски опит по изграждане на АЕЦ е известен в целия свят и високото качество на тези централи се потвърждава всеки ден в практиката. Убеден съм, че споразумението, над което ние вече работим, ще бъде взаимноизгодно, ориентирано в дългосрочна перспектива и отговарящо на реалните възможности на страните“, добави генералният директор на „Росатом“.
В рамките на церемонията бе подписано и предварително споразумение за развитие на проект по изграждането на АЕЦ в Аржентина между „Русатом Оверсиз“, дъщерна компания на „Росатом“, и компанията Nucleoeléctrica Argentina S.A. Документът бе подписан от генералния директор на „Русатом Оверсиз“ Джомарт Алиев и президента на Nucleoeléctrica Argentina S.A Хосе Луис Антунес. Подписаното споразумение определя обхвата на сътрудничеството, правата и задълженията на участниците, финансовите и другите условия между двете страни при развитие на проекта за строителството на АЕЦ по руска технология в Аржентина.

В рамките на официалното посещение на президента на Аржентина Кристина Киршнер в Русия, горивната компания на „Росатом“ ТВЕЛ подписа два меморандума за взаимно разбирателство с Националната комисия по ядрена енергия на Аржентина и държавната корпорация INVAP S.E. Документите предвиждат взаимодействие и съвместни усилия на страните по широк кръг въпроси на сътрудничеството в областта на ядрената енергетика. В частност се предвижда доставка от Русия на нискообогатено ядрено гориво и компонентите му за нуждите на изследователските и енергийни реактори на Аржентина. Предвижда се и доставка на циркониеви компоненти за ядрения горивен цикъл, произведени от ТВЕЛ, както и провеждане на съвместна научно-изследователска дейност.

Договореността за сътрудничество, която бе постигната между Русия и Аржентина, е в резултат на подписаното на 12 юли 2014 г. Междуправителствено споразумение в областта на мирното използване на ядрената енергия. То бе подписано по време на визитата на президента на Русия Владимир Путин в Аржентина и положи основата за широко сътрудничество между двете страни.

На 1 март 2015 г. президентът на Аржентина Кристина Киршнер в ежегодното си обръщение на открита парламентарна сесия в Конгреса на страната съобщи за намерението на правителството на Аржентина да си сътрудничи с Русия.