Русия иска спешно преразглеждане на ситуацията в Украйна с ООН и ОССЕ

Москва спешно внася за разглеждане кризисната ситуация в Югоизточна Украйна на извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН и ОССЕ. Това съобщиха от руското външно министерство на 13 април.
Русия осъжда опитите за употреба на сила с включване на бойци от „Десен сектор“ срещу протестиращите в Югоизточна Украйна и призова Запада да убеди Киев да се разграничи от неонацистите, се казва в заявление на външното министерство на РФ, разпространено в неделя вечерта. Освен това руското външнополитическо ведомство нарече „престъпна“ заповедта на изпълняващият длъжността президент на Украйна Олександър Турчинов за използване на армията срещу протестиращите. „Решително осъждаме опитите за употреба груба сила срещу митингуващите и активистите чрез задействане на бойците от „Десен сектор“ и други незаконни въоръжени формирования. Особено възмущение предизвиква престъпната заповед на президента Турчинов да използва армията за потушаване на протестите“, се отбелязва в съобщението. Руското външно министерство настоява за „истински национален диалог с равноправно участие на всички региони в интерес на най-бързо провеждане на радикална конституционна реформа.
“Развитието на ситуацията в Югоизточна Украйна започва да придобива крайно опасен характер. Самопровъзгласилите се в Киев представители на властта, са поели курс на силово потискане на народните протести, които всъщност са в резултат на държавния преврат и пълното игнориране на законните интереси на гражданите от югоизточните региони, както и на преките заплахи и насилие по отношение на всички онези, които са несъгласни със засилването на националистически, радикални, шовинистически, русофобски и антисемитски действия на коалицията, която е присвоила власт с подкрепата на САЩ и ЕС”. Се казва още в съобщението.
”Призоваваме представителите на Майдан да прекратят войната срещу собствения си народ и да изпълнят всички свои задължения според Споразумението от 21 февруари”, се подчертава в заявлението.
“Западните спонсори на майдановците, особено онези, които свидетелстваха споменатото по-горе Споразумение, както и стоящите зад тях САЩ, са длъжни да обуздаят, излелите извън контрол техни привърженици, да ги накарат да се отделят от неонацистите и подобни екстремисти, а също да прекратят прилагането на въоръжени сили срещу украинския народ и незабавно да започнат истински национален диалог с равноправно участие на всички региони в интересите на скорошното провеждане на радикалната конституционна реформа”, се казва в обръщението.
“Именно от Запада сега зависи възможността да бъде избегната гражданската война в Украйна”, убедени са от руското външно министерство.