Русия иска да бъде домакин на международната конференция за хуманитарна помощ

Администрацията на руския президент Владимир Путин разглеждат предложението в Русия да се проведе международна конференция за хуманитарна помощ, пише „Коммерсант“.

Мащабният форум може да помогне за подобряването на отношенията между Русия и Запада, включително за Сирия, по въпросите за политическото бъдеще на страната, където продължава да има сериозни разногласия. Едно от възможните места за провеждане на събитието е Чеченската република.

За идеята в Русия да се проведе международния хуманитарен форум разказа пред изданието Евгений Примаков, оглавяващ автономната нетърговска организация „Руска хуманитарна мисия“. Той подчерта: „Русия постоянно е подложена на натиск заради хуманитарните операции“, като акцентът се поставя върху руските военни операции в чужбина и се „игнорират руските хуманитарни действия“. Според Примаков форумът може да помогне за задълбочаването на сътрудничеството между Русия и Запада. „Например ние имаме логистика и контакти с необходимите правителства“, уточни експертът.
Той допълни, че форумът може да помогне също така да се разреши и един от проблемите в областта, а именно отсъствието на ясна законодателна основа. Международната среща би могла да даде импулс за изработването на концепция за национална хуманитарна политика на Русия, която би определила ясни правила в тази сфера.