Русия има с какво да отговори на разполагането на батальоните на НАТО в Прибалтика

Във връзка с увеличаването на потенциала на НАТО в близост до руските граници Русия ще предприеме необходимите мерки.

По думите на председателя на комисията по отбрана към Държавната дума на РФ Владимир Комоедов, Русия не могат да я изплашат четири батальона на алианса и за руската армия тези подразделения не представляват никаква опасност. В момента Москва е обезпокоена от нарастването на заплахата по западните граници на страната, макар че възможността за прерастване на количеството в качество също остава. „Ние сме предприемали контрамерки, предприемаме ги и ще продължим да го правим, за да бъдат наясно с това нашите партньори още от самото начало“, заяви Комоедов.

На свой ред първият зам.-ръководител на комисията по отбрана и сигурност към Съвета на федерацията Франц Клинцевич отбеляза, че алиансът може да използва батальоните в Полша и Прибалтика като плацдарм за подготовка на инфраструктурата към военна активност. Въпреки това, „Москва няма да допусне да се върне 1941 г.“, когато в страната военните части бяха разпуснати, а военната техника бе далеч от границите. „Русия ще гарантира сигурността си“, подчерта Клинцевич.

Той уточни, че действията на алианса зависят пряко от заповедите на Вашингтон. Именно това е и причината НАТО да създава примка около Русия, разширявайки се на Изток. „Ние, слава Богу, имаме с какво да отговорим“, добави Клинцевич.

По-рано стана известно, че ръководството на НАТО е съгласувало разполагането на четири допълнителни многонационални батальони в Естония, Латвия, Литва и Полша.