Русия има готов „План Б” за решаване на кризата в Донбас

Резервният вариант включва създаване на Голямо Приднестровие като минимум в границите на сегашните ДНР и ЛНР

Русия се измори от нерешителния подход на Петро Порошенко по реализацията на Минските споразумения и всеки момент е готова да премине към изпълнение на „План Б”, твърди политологът Геворг Мирзаян в Expert Online.Минските преговори за Донбас се намират в стагнация. Нещо е изпълнено по разделяне на двете воюващи страни. Не е започнало обаче обсъждането на основни положения – въпросите по политическото регулиране и бъдещето на сегашна Украйна.

Москва даде да се разбере, че ако украинските власти не се вразумят, то Русия може да измени своята позиция по отношение на бъдещето на Украйна и да пристъпи към изпълнението на „План Б” – създаване на Голямо Приднестровие като минимум в границите на сегашните ДНР и ЛНР, а също така прекратяване икономическата подкрепа за киевския режим, без която Украйна я заплашва фалит и социални бунтове през зимата.

Москва не преминава към алтернативен вариант по две причини: Първо, тя още се надява Минските споразумения да бъдат изпълнени. Москва не се надява на Порошенко, а по-скоро американците и европейците да му повлияят. Те не са заинтересовани от създаване на ефективна и стабилна украинска държава, обаче още повече не са заинтересовани от ескалацията на конфликта, който може да ги „засмуче”.

Втората причина са рисковете от смяната на пътя. Русия не иска изостряне на отношенията с Брюксел. Сегашните руско-американски отношения като цяло се колебаят около нормалното си състояние, то руско-европейските отношения са на ненормално равнище. За да се излезе от кризата трябва да се измине дълъг път от преговори. Необходимо условие е взаимното разбиране относно украинското пространство. Отказването от минските споразумения ще бъде възприето не като безперспективноста на конкретния документ, а като отказване на Москва по-нататък да гарантира тази цялост, и ще предизвика крайно остра реакция на Европа.

Именно за това Русия предприема изчаквателна стратегия. В Москва виждат, че Порошенко убива Минските споразумения, дори е възможно да е преминал точката за връщане: поправките в украинската конституция са направени без участието на опълченците в Донбас и са неприемливи за тях./БЛИЦ