Русия изтегля войските си от Сирия, но ще продължи борбата с тероризма

Изтеглянето на руската военна групировка от Сирия започна във вторник, но въздушните удари срещу „Ислямска държава“ и другите терористични организации ще бъдат продължени, предаде РИА Новости.

В понеделник руският президент Владимир Путин нареди на министъра на отбраната на РФ Сергей Шойгу да започне изтеглянето на част от руските сили в Сирия, отбелязвайки, че като цяло те са изпълнили поставените пред тях задачи. Оставащите в САР руски военни трябва да изпълнят „изключително важната функция на контрол на прекратяването на огъня и създаване на условия за мирния процес“. При това авиобазата Хмеймим и пунктът за материално-техническо осигуряване на ВМФ на Русия в Тартус ще продължат работата си.

Остава всичко необходимо

„Сега работата е там, че броят на бойните полети е съкратен на практика с две трети и, разбира се, присъствието на такъв контингент не е необходимо“, отбеляза във вторник прессекретарят на руския президент Владимир Путин.

Русия възнамерява да засили борбата с тероризма в Сирия, но за тази цел там не е необходим значителен контингент на Въоръжените сили на РФ, заяви ръководителят на администрацията на руския президент Сергей Иванов. По думите му в Сирия ще остане всичко необходимо за осигуряването на защитата на руските обекти.

„За да се гарантира ефективно сигурността, включително и по въздух, са необходими най-съвременните средства за ПВО“, отбеляза Иванов, отговаряйки на въпрос на журналисти, дали в Сирия ще остане зенитно-ракетният комплекс С-400.

Рано е да се говори за победа над терористите

За награждаването на отличилите се руски военни и за тържественото изпращане на екипажите на самолетите, връщащи се в родината си, в Сирия пристигна заместник-министърът на отбраната на РФ Николай Панков. Той заяви, че ВКС ще продължат да нанасят удари срещу обекти на ИД и другите терористични групировки в Сирия.

„Постигнахме определени положителни резултати и се появи истинска възможност за прекратяване на това продължително противопоставяне. Още е рано обаче да говорим за победа над тероризма. Руската авиационна група има за задача да продължи ударите по обекти на терористите“, каза Панков.

Военните заедно с дипломатите

Постоянният представител на РФ при ООН в Женева Александър Бородавкин заяви във вторник, че съвместните усилия на руските военни и дипломати стимулират междусирийските преговори, а изтеглянето на основната част от руската военна групировка от Сирия не означава отслабване на борбата с международните терористични организации. Дипломатът отбеляза, че „срещу терористите ще се използва военна сила“, а Русия по дипломатическа линия ще продължи работата по „обединяване на усилията на международната общност за пресичане на терористичната активност в Сирия, региона на Близкия изток и Северна Африка, както и други части по света“.

Президентът на Академията по геополитически проблеми генерал-полковник Леонид Ивашов счита, че „цялата инфраструктура ще остане там и за 2-3 дни бойната ни групировка може да се върне“ в Сирия.

Според него в САР ще остане по-скоро морска групировка. „Ако има нещо, ние можем да работим от Каспия“, добави Ивашов.

Военният анализатор подчерта важността и актуалността на дипломатическите действия за мирното разрешаване на кризата в Сирия. „Военните не си тръгват окончателно- те се изтеглят във втори ешелон, на първия ешелон са политиците и дипломатите“, уточни Ивашов.

Сигнал за Асад

Решението на Путин за изтегляне на руските военни ще спомогне за преговорите в Женева, тъй като едно от изискванията на опозицията бе прекратяване на въздушните удари, счита представителят на сирийската кюрдска Партия демократичен съюз в Москва Абд Салам Али.

„Това е сигнал и за Башар Асад, за да се договори с опозицията, за да се съгласи на федерализация. Защото последните изявления на представители на Дамаск показват, че той не иска федерализация, не иска да дава на кюрдите никаква самостоятелност“, каза Абд Салам Али.

Той подчерта, че изтеглянето на руските войски е решение на Москва. „Доколкото знам, за Дамаск това бе неочаквано, самият Башар Асад разбра едва вчера от разговора по телефона с Владимир Путин“, заяви още той.

„Като кюрд, на мен, разбира се, би ми се искало руските войски да останат в Сирия, защото те влияят положително върху ситуацията в страната, те се бореха с тероризма. Но, доколкото знам, те не се изтеглят изцяло. Все пак базите им остават, така че ако възникне необходимост, могат да върнат самолетите си обратно. Така че Русия в този план прави всичко правилно“, обобщи той.