Русия изпробва нова терапия срещу рак

Русия е сред водещите страни, ангажирани в създаването на лекарства, насочени към блокиране развитието на тумори чрез намеса в дейността на клетките, отговорни за растежа. Това съобщи руският министър на здравеопазването Вероника Скворцова в интервю за телевизионния канал „Русия 24″. „Ние сме сред най-развитите страни в света и сме устремени към създаването на лекарства, които да блокират развитието на туморите“, каза тя.

Нов руски препарат за лечение на рак показва ефективност при меланома и злокачествени заболявания на белия дроб, бъбреците, пикочния мехур, на главата и шията. Това съобщи директорът на отдела по обществено здраве и комуникации на руското Министерство на здравеопазването Олег Салагай.

Основната характеристика на този клас препарати е в това, че за разлика от химитерапевтичните средства, те не престават да действат след прекратяване на приема на лекарството, цитира Салагай оценката на шефа на компанията BIOCAD Дмитрий Морозов. Фирмата е разработила новото лекарство, съобщи РИА Новости.

Новото руско лекарство действа, като предизвиква силна имунна реакция и затова е ефективно срещу някои от най-тежките видове злокачествени тумори.

Руският министър на здравеопазването Вероника Скворцова съобщи, че лекарството, което засега е с работно название PD-1, преминава втори стадий на клинични изпитания.

Очаква се то да се появи на пазара след около година и половина.