Русия изпревари Саудитска Арабия като най-голям снабдител на суров петрол за Китай

Русия се превърна в най-големия снабдител на суров петрол за Китай, изпреварвайки Саудитска Арабия, пише RT, цитиран от fbr.bg.

 Според данни от канадската инвестиционна банка RBC Capital Markets, в началото на това десетилетие Саудитска Арабия е доставяла 20 процента от внасяния в Китай суров петрол, а Русия – по-малко от 7 процента.

„Русия е най-големият конкурент на Саудитска Арабия на най-големия пазар за суров нефтпетрол в света“, пояснява Майкъл Тран от RBC.

„Икономическият растеж на Китай доведе до увеличаване на вноса и от двете страни, но в един момент Москва просто изпревари Рияд“, добавя той.

Сега изглежда Саудитска Арабия се готви за надпревара рамо до рамо с Русия за мястото на най-голям вносител на суров петрол за Китай. На този етап и двете държави са отговорни за около 13-14 процента от вноса, но Москва набира все по-голяма инерция.

През последните пет години Саудитска Арабия увеличава износа си за Китай само на около 120 000 барела на ден, докато Русия вече изнася по близо 550 000 барела дневно.

Данни от Китайската митническа администрация разкриват, че през декември миналата година Пекин е купил 4,81 млн. тона суров петрол от Русия. Годишният внос от Саудитска Арабия е спаднал с 1,2 процента до 4,47 млн. дона. Това най-вероятно се дължи на повишението на цените на суровината.

Пазарни експерти твърдят, че друга важна причина за по-големия внос от Русия, е фактът, че руснаците приемат китайския юан като платежно средство за суровината.