Русия изпраща военни кораби за учение във Филипините

Руската федерация иска да проведе морски учения с Филипините срещу тероризма и пиратството, изпращайки два военни кораба в столицата Манила, за първи официален контакт между двата флота, съобщава агенция Ройтерс. Ходът на Москва идва на фона на обръщането на филипинския президент Родриго Дутерте към традиционните съперници на Съединените Американски Щати, предаде ИА Фокус.

Двата руски военни кораба пристигнаха във Филипините във вторник за четиридневно посещение на добра воля. Очаква се руските екипажи да демонстрират способностите си за борба срещу тероризма и да проведат преговори, заяви контраадмирал Едуард Михайлов, ръководител на флотилията на руския тихоокеански флот.

„Нашето правителство може би ще обсъди в определен период от време възможностите за наши морски учения“, обясни Михайлов по време на пресконференция, добавяйки, че Русия провежда учения с индонезийския флот. Говорител на филипинския флот заяви пред репортери, че това е първото официално взаимодействия с руския флот.

По-рано Вашингтон и Манила провеждаха морски учения всяка година, но държавният глава Дутерте инструктира Министерството на отбраната да „преформатира“ тренировките със САЩ, отдалечавайки се от Южнокитайско море, за да поправи отношенията си с Китай.