Русия използва в Сирия най-съвършения си разузнавателен самолет Ту-214Р

Появата на най-новия руски разузнавателен самолет в разгара на военния конфликт в Сирия не е случайност. За руското военно ръководство е изключително важно да притежава вярна разузнавателна информация, за да си изясни ситуацията на турско-сирийската граница: има ли достоверни факти за военните приготовления на Турция за сухоземна операция в Сирия, как протича прегрупирането на турските въоръжени сили.

На 3 февруари Турция не разреши на Русия да проведе наблюдателен полет над нейна територия в рамките на договора за „Открито небе“. В отговор на това Русия подготви „тежката си артилерия“ – разузнавателния самолет Ту-214Р, способен да води комплексно разузнаване, без да пресича турско-сирийската граница. За разлика от самолета Ту-214ОН, създаден специално за инспекционни полети в рамките на договора за „Открито небе“ и който носи на борда си само фотоапаратура, Ту-214Р притежава едва ли не супер способности за събиране на разузнавателни данни.

Истински разузнавач

Обединената приборостроителна корпорация (ОАК), произвеждаща Ту-214Р, не разкри пред „Руски дневник“ неговите тактико-технически характеристики, като се оправда с повишения режим на секретност на самолета, но „Руски дневник“ успя да разбере някои подробности от годишния отчет на Радиоконцерна „Вега“ (поделение на ОАК) за 2014 г.

Ту-214Р се отличава от „гражданските“ си събратя с характерни „издатини“ под предната част на фюзелажа и опашката и с капките на обтекателите отстрани на корпуса, в които са разположени мощни радиолокатори с фазирани антенни решетки за кръгово и странично наблюдение.

Именно тези РЛС, част от многочестотния радиотехнически комплекс МРК-411, са очите и ушите на самолета: операторите получават информацията в активен и пасивен (без да разкриват местоположението си) режим, а също така могат да прехващат радио разговорите на противника.

Главната особеност на локаторите на Ту-214Р се състои в способността им да водят така наречената „подповърхностна радиолокация“. С други думи, самолетът „вижда“ през повърхността. От Ту-214Р не могат да се скрият каквито и да било обекти – заринати под земята, затрупани със сняг, пясък, покрити с дървесина. Той прави тяхна радиолокационна „снимка“ и веднага предава информацията до командния пункт.

Радиотехническият комплекс се допълва от оптико-електронната система с висока резолюция (ОЕСВР) „Фракция“, благодарение на която екипажът на Ту-214Р получава в реално време и с висока точност картина на местността във видимия и в инфрачервения диапазони.

Преди да се озоват в сърцето на военния конфликт в Близкия Изток, самолетите Ту-214Р (съгласно регистъра, Русия притежава два такива) не на шега притесниха японската ПВО, която в средата на декември засече един от разузнавачите над неутрални води в Японско море. През лятото 2015 г. вторият Ту-214Р кръжеше по протежение на украинската граница. Именно той сега подсигурява с разузнавателна информация руското военно командване.

Проточилото се изграждане

Дълго време Ту-214Р се намираше в заводските цехове и бе предмет на редица съдебни спорове между Министерството на отбраната и завода-производител, заради многократното отлагане на сроковете за завършване на самолета.

Конфликтът в Сирия сложи край на това проточило се изграждане и ускори довършването на супершпионите. Най-вероятно, причините за забавянето се коренят не само постоянните промени в конструкторската документация, но и в необходимостта бордовата система за разузнаване на самолета да „поумнее“, защото с характеристиките си тя не удовлетворяваше напълно военните.

В годишния отчет на Радиоконцерна „Вега“ се съобщава, че тактико-техническите характеристики на многофункционалният радиотехнически комплекс са били подобрени с цел по-ефективното разкриване на скрити обекти, а също така е била създадена база от радиолокационни изображения и специален алгоритъм за обработка и дешифриране на данните направо на борда на самолета.

Притежаващ толкова мощно оборудване, Ту-214Р ще изпълнява задачите си съвместно с другите разузнавателни самолети на руските ВКС в Сирия: Ил-20 и А-50. Благодарение на Ту-214Р, руското военно ръководство ще получава своевременно данните от комплексното разузнаване в региона, независимо от „затвореното небе“ на Турция.

Източник: „Руски дневник“