Русия засилва електрониката и машиностроенето

Зам.-премиерът на Руската Федерация Дмитрий Рогозин съобщи, че основното внимание в заместването на вноса на военно-промишления комплекс ще бъде насочено в областта на електрониката, машинното оборудване и съоръжения, цитира ТАСС.

Той отбеляза, че в петък на заседанието на Военно-промишлената комисия, на руския президент Владимир Путин са предоставени графиците по заместване на вноса на всички водещи компании.

„Основният акцент поставяме върху създаването на националното производство на електронно-компонентна база, преди всичко с космическо предназначение… Втората област е машинното производство. Всъщност, ние можем само да благодарим на нашите западни противници за това, че ни позволиха, най-накрая да възраждаме онези отрасли в нашата промишленост, които досега бяха в застой“, подчерта Рогозин.

По думите му, Владимир Путин утвърди петима нови генерални конструктори на най-сложни видове оръжия.

„Президентът на Руската Федерация утвърди петима генерални конструктори. Работата ще се извършва конфиденциално, тъй като става дума за по-перспективни направления в разработките на въоръжението и военната техника“.