Русия започна процедурата по доставка на комплекси за ПВО С-300 за Иран

Русия започна процедурата по доставка на комплекси за ПВО С-300 на Иран. Това съобщи иранската информационна агенция Tasnim, позовавайки се на изявлението на посланика на Иран в РФ Мехди Санай.

„Процесът на доставяне на С-300 на Иран навлезе в етап на изпълнение“, цитира агенцията изказването на дипломата.

По-рано министърът на отбраната на Ислямската република бригаден генерал Хосейн Дехган заяви, че Иран ще получи руските ракетни комплекси (ЗРК) С-300 в края на годината, който според иранския календар е на 20 март 2016 г. „Страната ще получи руските системи „земя-въздух“ С-300 в края на годината“, цитира тогава думите му телевизия Press TV.

Дехган добави, че Иран „ще получи голяма част“ от партидите от ракетните комплекси за по-малко от два месеца. Министърът отбеляза също, че „Иран ще получи толкова ЗРК, колкото са му необходими“. Освен това, той съобщи, че иранските военни в момента преминават в Русия курс на обучение по експлоатация на комплексите.

Както заяви по-рано директорът на държавната корпорация „Ростех“ (в която влиза „Рособоронекспорт“) Сергей Чемезов, новият договор за доставка на Иран на зенитни ракетни системи С-300 е влязъл в сила от 9 ноември. Предишният договор за доставка на пет дивизиона С-300 бе сключен с Иран през 2007 г., но през есента на 2010 г. Дмитрий Медведев, заемащ тогава поста президент на РФ, забрани доставките на тези системи на Техеран.

Договорът на стойност над 800 млн. долара бе анулиран, а изплатеният аванс върнат на иранската страна. Във връзка с неизпълняването на споразумението Иран подаде в Третейския съд в Женева иск за почти 4 млрд. долара.

През пролетта на 2015 г. руският президент Владимир Путин сне забраната за доставка на Техеран на системи С-300.

Иран ще получи ЗРК във варианта С-300ПМУ-2, съобщи кореспондент на ТАСС на изложението Dubai Airshow-2015.