Русия започна инвентаризация на културните си ценности в Украйна

Специалния представител на президента на Руската федерация Михаил Швидкой заяви, че във връзка със ситуацията в Украйна, руската страна започна инвентаризация на своите културни ценности, които са били изнесени временно от територията на Русия, цитира РИА Новости.

„Естествено че, когато възниква опасност за руските културни ценности, организации и музеи, които са предоставяли експонати за участие в изложби, се стараят да ги вземат обратно. От друга страна, ние с Украйна имаме система международни договори, в които присъства юридическо право, което дава всички възможности на Русия, да изисква от страна на украинските културни институции, където има руски културни ценности, да се съобразят с всички международни наредби, свързани с опазването на културни артефакти от каквито и да било посегателства“, заяви Швидкой.

По негово мнение, най-разумно е всички руски културни ценности да бъдат пренесени обратно в Русия. Също така, Швидкой каза, че този процес вече е задействан: „Няма смисъл да изпадаме в паника, а просто трябва внимателно да се проследи това, което трябва да бъде върнато в Русия“.