Русия започва строителството на още две РЛС тип „Воронеж“

Нови радиолокационни станции от системата за предупреждения за ракетно нападение тип „Воронеж“ ще бъдат построени до Воркута (Коми) и в Мурманска област, заяви в ефира на радио „Русская служба новостей“ началник-щаба на главния център за предупреждение за ракетно нападение полковник Виктор Тимошенко.

„Започната е работата по създаването на станции в района на Воркута и в Мурманска област“, заяви той.

През последните четири години са били създадени пет такива станции на територията на РФ, каза Тимошенко. Общият им брой в страната е седем. „Това са станции, намиращи се на бойно дежурство в Ленинградска и Калининградска области, Армавир и Усолие-Сибирское“, разказа той.

Продължава строителството на такива станции и в Енисейск, Барнаул и Орск.

Руската система за предупреждение за ракетно нападение (СПРН) е способна да засече единично или масово изстрелване на ракети от всяка точка на земното кълбо, заяви още полковник Виктор Тимошенко.

„Съществуващата днес СПРН гарантирано позволява откриването на всяко изстрелване на балистична ракета от всяка посока. Системата е построена по такъв начин, че е многоканална, тя може да открие една балистична цел, а може и десетки и стотици балистични цели. Ние можем да определим с точност факта за нанасянето на масиран удар, можем да определим количеството изстреляни ракети, включително и времето на падането на всяка от тях“, добави Тимошенко.

По думите му, СПРН се състои от два ешелона – космически и оперативен (наземен). Той поясни, че космическата система регистрира само факта за изстрелването. Задачата на втория ешелон е да открие и съпроводи ракетата в траекторията на полета. Според измерванията на траекторията се определят координатите на началната точка и на падането.

Полковникът разказа също, че руската система за предупреждение за ракетно нападение не проследява изпитанията на американските балистични ракети в Тихия океан.

„По принцип, тези изпитания се провеждат извън зоната на нашите средства – в световния океан, поради което това за нас не представлява сериозна информация“, поясни той.