Русия започва производството на свръхнадеждни военни лаптопи

Руската държавна корпорация „Ростех“ съобщи, че започва производството на нови военни лаптопи, защитени от влиянието на температурата, механични въздействия и кибератаки, предаде kaldata.com.

Новите лаптопи ще се използват в тактическите подразделения на въоръжените сили на Руската Федерация. Те ще се произвеждат от производствените мощности на дъщерното предприятие „Съзвездие“.

Военният лаптоп може да работи при температури от -40 до +50 градуса по Целзий и издържа на силни механични въздействия и мощни кибератаки. Компютърът работи под управлението на операционната система Astra Linux, специално създадена за нуждите на руската армия и другите силови ведомства. Използвани са разнообразни софтуерни и хардуерни методи за защита на текстовата, графичната, звуковата и видео информацията.

Новият лаптоп разполага с GPS/Глонасс приемник, VGA и HDMI видеоизходи, Wi-Fi модул за безжична връзка и четири USb 3.0 порта с повишена защита. Използван е процесор от шесто поколение с тактова честота 3,5 GHz. Захранването се осъществява от акумулаторна батерия с капацитет, достатъчен за 8 часа непрекъсната автономна работа.

Серийното производство на този руски военен лаптоп трябва да започне през второто тримесечие на тази година.