Русия започва изпитания на нов „Калашников“

Министерството на отбраната на РФ започва бойни изпитания на автомат АК-12. Както разказа пред „Руски дневник“ директорът по маркетинг на компанията „Концерн „Калашников“ Владимир Дмитриев – военното ведомство ще определи до края на годината кой от двата автомата – АЕК-971 или АК-12, ще бъде част от въоръжението на войника на бъдещето „Ратник“.

Министерството на отбраната на РФ започна бойни изпитания на автомат АК-12, който концернът „Калашников“ разчита да включи в екипировката на войника на бъдещето „Ратник“. До края на 2016 година ще стане ясно с какво ще воюва воинът на въоръжените сили на РФ.

„Бойните изпитания са последен етап преди приемането на новия образец на въоръжение. Автоматите ще се предават от едно военно подразделение на друго за потвърждаване на характеристиките при различни условия на експлоатация. Окончателното решение за съдбата на оръжието ще може да бъде взето през октомври“, съобщи за „Руски дневник“ директорът по маркетинга на концерна „Калашников“ Владимир Дмитриев.

В конкурса за избор на перспективен стрелкови комплекс за екипировката „Ратник“ участват два автомата: АК-12 на концерн „Калашников“ (заводът е разположен в Ижевск, на 1200 км на изток от Москва) и АЕК-971 завод „Дегтярьов“ в град Ковров (на 260 км на изток от Москва).

Основното, по което се различават ижевският и ковровският автомати, е механизмът на работа на ударната група. В АК-12 е запазена класическата ударна автоматика, която повече от половин век служи вярно във всички автомати на системата на Михаил Калашников.

В АЕК-971 на затвора е противопоставен телескопичен балансьор с приблизително същата маса. След изстрела затворът и балансьорът едновременно се удрят в задната и предната части на автомата и по този начин гасят импулсите, действащи върху ръцете на стрелеца (фактически автоматът изпитва откат само като сила на противодействие от излитащия от цевта куршум).

Благодарение на това първите три куршума, изстреляни от АЕК-971, точно целят „десетката“, докато при автоматите от семейството на АК само първият куршум уцелва центъра на мишената.

Кой е фаворит в „надпреварата на въоръженията“

Работата е там, че до последния момент ковровският АЕК-971 се смятал за фаворит, който няма алтернатива. Но новите детайли на конструкцията направили ковровския автомат по-тежък от АК-12. Ижевските конструктори ползвали като основа класическия автомат „Калашников“, но намалили силата на отката. Тялото на автомата станало по-късо, отколкото при АК-74, ръкохватката е изместена малко напред, по-добре е разпределена масата на движещите се части на затвора.

Но самото въздействие от удара на затвора по цевната кутия (а после и при връщане в изходно положение) тук само са намалени, но не са премахнати.

Достойнството на АК-12 е преработеният спусъков механизъм, който позволява презареждане на автомата с една ръка, вече не е необходимо всеки път да се премества затворът при смяна на магазина. При това и двата автомата са оборудвани със сгъваеми приклади. На тях са монтирани така наречените планки на Пикатини, които позволяват прикрепване към цевта на редица допълнителни приспособления, включително топловизионни системи за прицелване.

Безотказността на работата и на двата автомата е била тествана, например, при стрелба със сухи (без смазки) части при температури от +50 до –50, при стрелба в продължение на няколко денонощия без почистване и смазване, при различни ъгли на наклон и при завъртени около надлъжната ос положения. И, както нееднократно и публично бе признато, АЕК-971 е показал по-добри резултати.

Последната крачка преди приемането на „Ратник“

Началникът на управлението по осигуряване на държавната отбранителна поръчка Михаил Осико казва, че освен автомата в екипировката няма нерешени въпроси. След избора на оръжието комплексът „Ратник“ ще бъде приет на въоръжение. При това Осико подчерта, че при избора на новия автомат Министерството на отбраната ще се  ръководи и от цената – ще бъде купен продуктът, който е по-евтин.

Източник: „Руски дневник“