Русия – Западът: Кой носи вина за днешния конфликт?

Какво става с Русия? Каква е причината за кризата между Русия и Запада? Обидена ли е Русия от санкциите? Ето въпросите, които занимават двама известни, помъдрели от опита датски политици – социалдемократа Могенс Люкетофт и либерала от партия Venstre Уфе Елеман-Йенсен – в последното издание на популярното предаване по датската ТВ «Елеман и Люкетофт».

Веднага ще кажем, че за съжаление нищо оригинално в предаването на се чу. Обикновените обвинения към Русия във всички грехове.

Но разговорът все пак започна не с Русия, а с положението в Украйна. И тук беше забавно да видим как двама мастити датски политици седят и си противоречат на самите себе си и помежду си. След като обрисуваха картината в Украйна като държава с отвсякъде корумпирана икономика и политика, обяснявайки, че всички в страната се управляват от шайка враждуващи помежду си олигарси, Уфе Елеман изведнъж заяви, проникновено гледайки в обектива на телевизионната камера, че Украйна е направила решителен и необратим избор в полза на ЕС.

За коя Украйна става въпрос? – позволете ми да попитам уважаемия политик. Същата тази шайка управляващи олигарси ли? Ако Уфе Елеман наистина се беше поинтересувал от мнението на жителите на Украйна, то би разбрал, че много от тях – поне цялата югоизточна част на страната – е със сигурност против ЕС. Е това не е тайна за никого, включително и за много датски политици (при това от най-различен спектър), които неведнъж са подчертавали това в изказванията си. Нима Уфе Елеман, бившия външен министър, да не знае това? Едва ли. Значи, просто лъже?

Излиза, че да. И колкото по-нататък, толкова повече. В разговора конкретно за Русия той съобщи, че заради западните санкции рафтовете в руските магазини като цяло са празни. Това вече е съвсем смешно. Да, в Москва изчезнаха от рафтовете някои продукти, например, деликатесната испанска шунка, френските сирена и така нататък, но нищо повече. Никой не казва, че санкциите са глупости, но действието им не може да се отрази толкова бързо в такава огромна страна като Русия. И един опитен политик не може да не разбира това. Освен това санкциите имат и положителна страна: стимулират руското производство, кара ни да ползваме руска кредитна система, а богатите хора поради страха от санкциите започват да си прехвърлят сметките обратно в Русия.

Впрочем, в предаването стана дума и за най-богатите хора в Русия – олигарсите. И тук беше изразена голяма симпатия към т.нар. „добър” олигарх Михаил Ходорковски. Уфе Елемант заяви, че олигарсите, оказва се, могат и по честен начин да натрупан милиарди, ако, както той се изрази, „се разтичат в нужния момент”. Това вече прозвуча съвсем цинично: датският политик влезе в противоречие с принципите на демокрацията. Та думата „олигархия” означава – господство на малцинството (в превод от старогръцки). Олигарсите се появяват, като правило, в кризисни ситуации, при крах на икономическите и политическите системи, което и стана със СССР – когато Ходорковски „се разтича”.

За съжаление, нито Люкетофт, нито Елеман не поискаха да разберат каква наистина е причината за разногласията между Русия и Запада. А ако искаха, те ще трябва да се обърнат тъкмо към споменатия период. Русия тогава искрено избра европейски път на развитие и пазарната икономика. А Западът възприе това като слабост и реши, че сега може да залее страната с лоши долнокачествени стоки, които блокират родното руско производство, и да диктуват условията, като не се съобразява с потенциала на страната, нито с традициите. С една дума Русия за Запада не бше равнопоставен партньори, а изгубил студената война.

В края на краищата, Русия реши да тръгне по собствен път. А защо и не? Какво лошо има в това? Нали сближаването със Запада не е решило нито един от проблемите й. Дори напротив само утвърди олигарсите  и корупцията. „А Западът все пак има ли някакви вина за сегашния конфликт с Русия?”

На този въпрос в популярното датско ТВ предаване опитните политици Уфе Елеман Йенсен и Могенс Люкетофт не отговориха. Защо?

Автор: Лариса Солодченко