Русия завършва изпитанията на нов военен дрон

В скоро време руската армия ще бъде оборудвана с нов разузнавателно-щурмови безпилотен самолет. В момента апаратът минава заключителни изпитания. Новият военен дрон достига скорост от 800 км/ч и може да пренася товари до 250 кг, съобщи ТАСС, цитирана от „Руски дневник“.

Военните безпилотни летателни апарати (БЛА) с различно назначение се използват все по-често в руската армия. По данни на руското министерство на отбраната за последните четири години Въоръжените сили са получили над 1,5 милиона безпилотници. Това е приблизително десет пъти повече в сравнение с 2011 г., съобщава„Российская газета”. „Понастоящем на въоръжение в руската армия са 1720 разузнавателни безпилотни комплекса с различно назначение”, се казва в официално съобщение на ведомството.

Според министерството използването на съвременни безпилотни самолети позволява ефективното решаване на широк кръг задачи в разни условия. Основната им задача, обаче, си остава събирането на информация в реално време. Дроновете, оборудвани с фото-инфрачервени и видеомодули, изпълняват не само разузнавателни, но и охранителни функции. Използват се активно и за радиоелектронно заглушаване на „чужда” апаратура. С тяхна помощ, например, могат да бъдат заглушавани мобилни телефони.

Безпилотни летателни средства днес използват практически всички сухопътни бригади и дивизии на руската армия. Преди няколко години в щатната им структура бяха въведени подразделения за безпилотни летателни апарати. За тях се подбират войници с техническо образование и компютърни умения.