Русия заведе дело срещу украинския лекар, призоваващ да не се оказва помощ на опълченците

Руското следствие образува наказателно дело срещу украинския лекар, призовал медицинските работници в Донбас да оказват на несъгласните с управляващите в Киев ненадеждна медицинска помощ, съобщи пред журналисти говорителят на следствието Владимир Маркин, предаде РИА Новости.

По-рано в понеделник, в интервю за украинска телевизия, Александър Чернов, анестезиолог  в град Енакиево, Донецка област, отправи апел към колегите си да не оказват помощ на ранени от Донбас, които не подкрепят политиката на Киев.

Лекарят призна пред украинската телевизия, че по време на практиката си е разделял пациентите си на „наши“ и „врагове“, като във втората категория влизали ранените опълченци от ДНР и ЛНР, които е умъртвявал чрез смесване на медикаменти.

В излъченото от телевизията видео, което по-късно бе отстранено, лекарят твърди, че вината му не може да се докаже, въпреки че той я признава пред камерите. Според него, за да бъде доказано това, че умишлено е умъртвявал свои пациенти, ще трябва да се направи дълбока и скъпоструваща експертиза на починалите.

Във видеото лекарят твърди, че Хипократовата клетва няма никакви юридически последици. „Много мои колеги, за съжаление, смятат че лекарят стои извън политиката. Но аз убеждавам всички, че Хипократовата клетва не е индулгенция от отговорност за съучастничество на врага“, обяснява той.