Русия е увеличила добива си на злато

Добивът на злато в Русия се е увеличил с 0,5 процента през първата половина на годината до 114,6 тона или с 0,6 тона повече от същия период на миналата година, това е заявил председателят на Съюза на руските производители на злато Сергей Кашуба, цитиран от ТАСС.

Сергей Кашуба прогнозира, че цената на златото до края на 2015 година ще се колебае около 1100 долара за тройунция. Основни фактори ще бъдат цената на петрола, ситуацията в горещите точки на планетата, силният долар и голямата нестабилност на пазара на злато.

През последните месеци Русия се опитва да натрупа повече резерви от злато като част от усилията си да преразпредели портфейла си от резерви. Този процес се ускори заради санкциите срещу страната от миналата година насам.

Русия успя да увеличи своите златни резерви повече от три пъти от 2007 г. насам. Преди осем години страната разполагаше с 400 тона, днес в руските трезори има около 1275 тона. Само през юни бяха добавени 24,2 тона. С това Русия стана страната с шестите по големина златни запаси в света.