Русия е против изкуствената политизация на референдума в Република Сръбска

Москва е против изкуствената политизация на ситуацията с проведения референдум в Република Сръбска, за честването на Деня на Република Сръбска. Това заяви официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова.

„Ние сме против изкуствената политизация на този въпрос. Разглеждаме организираното волеизявление на 25 септември в Република Сръбска ( Босна и Херцеговина) в контекста на реализация на предвидените Общи рамкови споразумения за мир в Дейтънското споразумение от 1995 година и широките пълномощия на двата ентитета на страната, в това число, касаещи установяването и определянето на празнични дати. Положително отбелязваме, провеждането на плебисцита без инциденти, при относително висока избирателна активност – над 55 % от имащите право на глас в Република Сръбска“, – се казва в заявлението на Мария Захарова, публикувано на сайта на министерството.

По нейни думи, тази крачка (провеждането на референдума) по никакъв начин не заплашва териториалната цялостност на Босна и Херцеговина и нейната децентрализирана конституционна архитектура установена с Дейтънското споразумение, а Русия като гарант, последователно подкрепя указаните ключови принципи в него.

След обявяването на резултатите от проведения референдум, въпреки опитите да бъде забранен, националният празник на Република Сръбска беше запазен с гласовете на 99% от населението, което разбуни духовете и референдума беше обявен за спорен и незаконен ( нова тенденция в последно време демократично проведени референдуми да се обявяват за незаконни).
Празникът, заради който се проведе референдума, води началото си от 1992 година ( 9 януари) и се смята за православен свъбски празник- тогава босненските сърби обявяват за създаването на » държава на сръбския народ» и празнуват своята независимост.