Русия е започнала да създава комплекс от ново поколение радиостанции

Русия е започнала да създава комплекс от ново поколение радиосвръзки, които нямат аналог в света. Е съобщил пред журналисти началника на Главното управление на свръзките на свързочни войски (ВС) на РФ генерал-майор Халил Арсланов.

В Русия на 20 октомври 2014 година се навършват 95 години от Деня на създаване на свързочни войски на Въоръжените сили на РФ.

«Открита е опитно-конструкторска работа по създаване на комплекс за радиосвръзки следващо поколение, който по своите тактико-технически характеристики няма да има аналог в света и съществено ще превъзхожда всички образци, на въоръжение в другите страни», — казал Арсланов.

Той съобщил, че в близко бъдеще за връзка на военнослужещите с техните подразделения ще бъдат осигурени всички с портативни средства за радиосвръзка, които отлично са доказали своите качества по време на зимната Олимпиада в Сочи.

Радиостанцията от ново поколение е реализирана на основата на технология с програмно управление (SDR) и осигурява автоматизирана засекретена свръзка със защита от смущения и прехващане в тактическите звена. По своите характеристики радиостанцията не отстъпва на чуждите аналози, а по такива показатели като далечина на свръзката, защита от прехващане, шумоустойчивост и габарити ги превъзхожда. .

http://vseruss.ru/novosti/rossiya-1/Rossiya-nachala-sozdavat%27-kompleks-radiosvyazi-novogo-pokoleniya-20182