Русия е готова да даде отговор на НАТО

Активността на военноморските сили на НАТО в Баренцово, Балтийско и Черно море е нараснала, заяви началникът на Генералния щаб на Въоръжените сили, първият заместник-министър на отбраната на Русия генерал Валерий Герасимов, пише БГНЕС

В Европа на линията на съприкосновение Русия-НАТО алиансът увеличава военните си контингенти, трупа оръжия и създава военна инфраструктура, заяви той.

„В сравнение с миналата година през тази значително е нараснал броят на ученията, провеждани от Северноатлантическия съюз, и полетите на разузнавателната авиация. Нараснала е активността на военноморските сили на НАТО в Баренцово, Балтийско и Черно море“, каза Герасимов по време на срещата си с чуждестранните военни аташета, акредитирани в Русия.

Той подчерта, че тези действия на НАТО носят деструктивен и провокативен характер.

Русия е готова да даде адекватен отговор на военното укрепване на НАТО край нейните граници. Това беше заявено от Андрей Келин – ръководител на отдела за сътрудничество с Европа в руското външно министерство, цитиран от РИА Новости

„Изглежда, че разрастването на военната инфраструктура на НАТО край руските граници ще продължи и ние сме готови да отговорим на това“, заяви Келин.

Все пак той заяви, че очаква политиката на САЩ да се промени след встъпването на Доналд Тръмп в длъжност. Келин признава, че към момента е трудно да се предвидят неговите планове като президент.

„Трудно ще е решенията, свързани с разполагането на допълнително военно присъствие на НАТО в Черно море и Балтийско море, които представляват натиск над Русия, да не бъдат изпълнени. Дори с новия президент, бюрокрацията на НАТО трудно ще позволи това“, заяви Келин.