Русия е готова да възобнови преговорите за Бургас-Александруполис

Русия е готова да възобнови преговорите за петролопровода „Бургас-Александруполис“.Това заяви министърът на енергетиката на Русия Александър Новак, като добави, че този въпрос ще бъде обсъден с българския министър на енергетиката, предаде РИА Новости.

Изказването си пред журналисти руският министър на енергетиката направи на Международния икономически форум в Санкт Петербург.

„Подкрепяме строителството на петролопровода, при условие, че то е икономически ефективно“, каза Новак. На въпрос дали България е готова да възобнови преговорите по този въпрос, той отговори: „Днес ще го обсъдим“.

Петролопроводът Бургас-Александруполис с капацитет 35 млн. тона годишно с възможно разширение до 50 млн. тона се планираше да минава през черноморското пристанище в Бургас до пристанището Александруполис на Егейско море. Петролопроводът имаше за цел да заобиколи натоварените черноморски проливи Босфора и Дарданелите

Споразумението за строителство на петролопровода Бургас-Александруполис бе подписано между Русия, Гърция и България на 15 март 2007 година. Съоръжението трябваше да свърже Бургас с гръцкото пристанище Александруполис на Егейско море и чрез него доставките на петрол да заобиколят натоварените проливи Босфора и Дарданелите.

Планираше се капацитетът на тръбата с дължина 285 км да бъде 35 млн. тона петрол годишно с последващо увеличение до 50 млн. тона. През декември 2011 г. българското правителство обяви решението си да излезе от проекта. Парламентът на България с мнозинство реши да бъде прекратен междуправителственият договор по проекта.