Русия достави на САЩ три двигателя за ракетата Antares

Руската компания НПО „Енергомаш“ е доставила в САЩ три двигателя РД-181 за американската ракета Antares, се казва в съобщение на предприятието, цитирано от ТАСС.

„На 23 юни 2016 г. три двигателя да американската ракета-носител Antares бяха изпратени в САЩ на компанията-поръчител Orbital ATK. Двигателите бяха благополучно доставени в указаното място и приети от клиента“, се казва в съобщението.

Ракетите Antares се използват за изстрелването към Международната космическа станция на товарните кораби Cygnus. В началото на юни официалният представител на Orbital ATK съобщи, че следващият пуск на космически товарен кораб от тази серия може да се състои след 10 юли. В модернизираната ракета за първи път ще бъдат използвани руските двигатели РД-181 и това ще бъде първият й старт след катастрофата през октомври 2014 г., когато тя се взриви заедно с кораба буквално на космодрума на остров Уолъпс.

През март се появи информация, че американската корпорация Orbital Sciences Corporation ще закупи от руската НПО „Енергомаш“ още осем ракетни двигателя РД-181 за Antares. Миналата година предприятието достави на чуждестранни партньори четири такива двигателя. Според главния конструктор на обединението Владимир Чванов, предприятието е сключило договори до 2019 г. и разчита на доставките на тези двигатели до 2022 г.