„Русия днес – Россия сегодня“ е част от голямото семейство на световните рускоезични медии

Минути след завръщането си от Москва издателите на в. „Русия днес — Россия сегодня” д-р Светлана Шаренкова и проф. д.икн.н Димитър Иванов споделиха впечатленията си от церемонията по награждаването, от срещата с премиера Дмитрий Медведев и руските колеги. 

Светлана Шаренкова: „Медведев ми даде думата да отговоря като лауреат на Държавната премия. Бях изключително развълнувана, но видях една огромна съпричастност и близост от страна на колеги и приятели, с някои от които се познаваме повече от 20 години. Топжурналистите на Русия ни поздравяваха и твърдяха, че наградата за „Русия днес — Россия сегодня” е една от най-заслужените награди. Благодарих на премиера, на правителството на Русия и на експертната комисия, която е оценила нашите 17-​годишни усилия за издаването на вестник „Русия днес — Россия сегодня”. Казах, че ние сме част от едно голямо семейство, наречено Всемирна асоциация на руската преса (ВАРП). За първи път тази година се дава награда на рускоезичен вестник зад граница и аз смятам, че наградата е за това наше световно семейство, за нашата Асоциация, в която членуват стотици издания от цял свят. За първи път се събрахме през 1999 г. под ръководството на Виталий Никитич Игнатенко — тогава президент на ИТАР-ТАСС, а сега президент на ВАРП и сенатор в Съвета на Федерацията на Русия. Тази година ще се съберем в Москва и 17-​ият конгрес на ВАРП изцяло ще бъде посветен на 70-годишнината от Великата победа над фашизма и освобождението на Европа. Позволих си да поканя премиера Дмитрий Медведев и всички колеги от медиите на този конгрес, за да видят, че ВАРП и руската преса зад граница са огромна сила — това са стотици издания, радия, телевизии, които пишат, говорят, излъчват на руски език в цял свят. Дмитрий Медведев с усмивка прие поканата.

За вестник „Русия днес — Россия сегодня” споделих, че 17 години работим в трудна информационна среда и отстояваме обективната истина за съвременна Русия. Още повече, че „на зло врагам”, след украинската криза, единственият вестник в България, чийто тираж се вдига, е вестник „Русия днес — Россия сегодня”. Това много впечатли всички, включително и министър-председателя. Казах, че сме медия, която не си сменя ценностите и не работи с двойни стандарти. Ние сме съпричастни към скръбта на близките на загиналите журналисти от Charlie, но не трябва да забравяме как през 1999 г. беше бомбардирана югославската телевизия, загинаха 15 души и още толкова бяха ранени, не трябва да забравяме как на 2 май в Одеса миналата година светът не обърна внимание на факта, че бяха изгорени живи почти 50 души, включително деца и жени. Казах, че ние като журналисти ще бъдем рупор на истината, огледало на живота, ще отразяваме, това което се случва, но не с двоен стандарт.

За мен лично, като човек, който се занимава и с издателска, и с обществено-политическа дейност точно в този момент, в който българо-руските официални отношения са напрегнати, тази награда и това топло отношение към България от страна на висшето ръководство на Русия, на министър-председателя, е знак, че пътят, по който ние вървим с вестник „Русия днес — Россия сегодня”, с нашите партньори от русофилските организации е правилният път. Зная, че светът се изменя, но също така зная, че България, накъдето и да завие, пак ще си се върне към своя славяно-православен цивилизационен корен”.

Димитър Иванов: „Връчването на наградите на руското правителство на медиите беше много тържествено, фактически беше награден елитът на руските медии — ТАСС, Обществената телевизия, радио „Орфей”, вестник „Российская газета” и наред с всички тези издания и журналисти бяхме наградени и ние като издатели на в. „Русия днес — Россия сегодня”.

Интересно беше словото на премиера Медведев. Той произнесе на български език „Русия днес” и каза, че това е един вестник, който повече от 17 години отстоява позиции в полза на руския език и руската култура, на славянската солидарност. Руснаците умеят да уважават своите партньори и своите приятели, каза Медведев, връчвайки ни грамота и почетен знак, и допълни, че е щастлив, че може да награди г-жа Шаренкова и мен с тази награда. След това имахме възможност в неформален разговор с него, на чаша шампанско, да разговаряме много по-широко, включително за текущите политически проблеми — за „Южен поток”, за изострянето на отношенията. Ние му предадохме поздрави от президента Първанов и от премиера Бойко Борисов, той благодари и помоли да предадем в отговор неговите поздрави и на двамата. Аз мисля, че трябва да гледаме напред, сподели Медведев, че няма нужда да се обръщаме назад и да си разваляме настроението. Според него между България и Русия тепърва ще има нови интересни проекти.

По случай награждаването получихме поздравления от наши читатели, приятели, колеги. Пръв ни поздрави посланикът на РФ у нас Юрий Исаков. Безкрайно сме благодарни на всички, които ни са обадиха по телефона и изпратиха пожеланията си по пощата и интернет.

* * *

„От сърце поздравявам авторския колектив на вестника с високата оценка за честната ви и професионална работа — се казва в приветствието на Виктор Баженов — представител на Россострудничество и директор на РКИЦ. —  Хиляди читатели ви търсят заради истината, която често не могат да намерят в други издания и от която ние всички се нуждаем особено в преломни и трагични моменти на историята. Благодарни сме ви за постоянното отразяване на дейността на РКИЦ, показвайки нагледно колко близки и необходими са духовните, културните и научните отношения на хората от Русия и България”. 

* * *

В писмо, подписано от председателя на БРТПП доц. д-р Желю Добрев и Управителния съвет се казва: „Награждаването е повод да пожелаем и в бъдеще вестникът да бъде обективният барометър за нерушимите българо-руски отношения”. 

* * *

„Скъпи колеги и приятели, най-сърдечно Ви честитя престижната награда! Тя е висока оценка на Вашите професионални постижения и дългогодишни усилия за развитие и укрепване на отношенията между България и Русия. Тя е признание за обичта Ви към Русия, която България споделя с Вас. Такава е истината. Може би неудобна за някои, но е факт! И Вие не я премълчавате! Поздравления за достойната и честна позиция!” 

Снежана Тодорова, и.д. председател на УС и главен секретар на СБЖ, председател на Дружество „Найден Геров”

* * *

„Като българи-патриоти и искрени русофили се гордеем с Вас и Вашия заслужен престиж в нашите вековни културни и православни верови взаимоотношения от векове за векове! Честита награда! На многая лета! 

С благословение, Видински митрополит Дометиан

* * *

”Вашият вестник стана едно от най-известните рускоезични издания в чужбина. На този ден искам да пожелая на Вас, дълбокоуважаема Светлана Стефановна, и на целия колектив по-нататъшни творчески успехи в работата. Нека Божието благословение бъде с Вас и Вашите близки!”, пише в посланието си архимандрит Филипп, настоятел на Подворието на Московския и на цяла Русия патриарх. 

* * *

„Забелязвам по интернет, че както и може да се очаква, едни ви поздравяват, други — не чак толкова. Но общо взето малцина са тези, които разбират, че тази награда, по стечение на обстоятелствата, не толкова отбелязва това, което сте направили досега, а сочи голямото значение на вашето дело за бъдещето. Моите поздрави и пожелания са в тази посока: имайте сили, здраве и дух, за да продължавате по този път!” Владимир Костов 

* * *

Поздравления и добри пожелания получихме и от президента (20022012) Георги Първанов, акад. Евгений Примаков, председателя на БСП Михаил Миков, вицепрезидента на България Маргарита Попова, премиера Бойко Борисов, вицепрезидента Ивайло Калфин, ректора на УНИБИТ проф. Стоян Денчев, председателя на ЦКС Петър Стефанов, от Виктор Шарапов, бивш посланик на РФ у нас, НД „Русофили” и много верни читатели.