„Русия днес“ е възмутена от призива на редактора на The Economist към бойкот

Международната информационна агенция „Россия сегодня“ („Русия днес“) е възмутена от заявлението на редактора на британското списание „The Economist“ Едуард Лукас, призовал към бойкот на журналистите на международното радио „Sputnik“ и телевизията Russia Today, каза генералният директор на „Русия днес“ Дмитрий Кисельов.

В реч на сесията на Мюнхенската конференция, посветена на събитията в Украйна, Лукас обвини Russia Today и „Sputnik“, който влиза в състава на „Русия днес“, в „производство на лъжа“ и, по-специално, заяви, че руските журналисти от тези медии „следва да бъдат изтласкани на периферията на медийното пространство и отношението към тях да е не като към истински журналисти, а като към глупаци и пропагандисти“. Той обеща да използва личното си влияние за противодействие на кариерния растеж на журналистите, които сътрудничат с „Sputnik“ и Russia Today.

Генералният директор на „Русия днес“ Дмитрий Кисельов прецени това заявление на Лукас като „заплаха по адрес на колегите“. „Това прозвуча толкова диво – да запушваш устата на някого, да обещаваш да поставиш журналистите извън закона. И всичко това само защото някой си позволява да изказва мисли, несъвпадащи с тези на Лукас… Когато журналистите от „Русия днес“ и Russia Today работеха под куршумите, Лукас в комфортните мюнхенски зали какво ли не беше сервирал на публиката“ – каза той, като изтъкна, че Лукас не за първи път прави антируски изявления.

Кисельов добави, че въпреки думите на Лукас, че в Русия нямало свобода на словото, книгата на самия редактор на „The Economist“ с критика по адрес на политиката на Кремъл е преведена на руски и напечатана./ Гласът на Русия