Русия дава олимпийски премии на 42-ма от наказаните лекоатлети

Общо 40 млн. рубли (600 000 евро) ще раздаде руският Фонд за поддръжка на олимпийците на 42-ма от спрените от участие на игрите в Рио`16 лекоатлети, съобщи агенция ТАСС. Трима от тях ще вземат най-много – по 4 млн. рубли (по 60 000 евро). Това са двукратната олимпийска шампионка на овчарски скок Елена Исинбаева, световният шампион в спринта на 110 м с препятствия Сергей Шубенков и световната шампионка в скока на височина Мария Кучина.

„Решението е да се платят премии на 42-ма атлети. Всички, които реално можеха да спорят за медали в Рио`16, са в списъка. Някои ще вземат повече, други – по-малко в зависимост от показаните през сезона резултати“, потвърди президентът на руската атлетическа федерация (ВФЛА) Дмитрий Шляхтин.

Премиите за Исинбаева, Шубенков и Кучина се равняват на тези, които получиха всички олимпийски шампиони на Русия от игрите в Рио.

Главният треньор на националните отбори по лека атлетика на Русия Юрий Борзаковски допълни, че парите ще бъдат изплатени още през ноември, и поясни: „Правилно е разпределението да става според това на кое място в световната ранглиста е един или друг атлет и по предполагаемото място, което би заел на олимпийските игри. Не е изключено да има и недоволни, защото има и друга страна на медала. Засега не е ясно защо по 4 млн. рубли ще получат тези трима, след като по предварителни прогнози за титла в Рио можеше да се борят 7-8 наши атлети. Излиза, че на другите ръководството на руския спорт е вярвало по-малко, отколкото на Исинбаева, Шубенков и Кучина“.

Заради допинг скандалите в последната година международната федерация по лека атлетика (IAAF) спря от участие 67 руски лекоатлети, които имаха покрити нормативи за Рио`16, и допусна само Дария Клишина (скок на дължина), която живее и тренира в САЩ

Източник: Сега