Русия: Генералният секретар на НАТО се опитва да окаже натиск в разследването на Боинг 777

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен се опитва да окаже натиск върху хода на разследването на причините за катастрофата на малаийзийския Boeing в Източна Украйна, като заяви пред медиите, че има доказателства за виновните за трагедията. Такава оценка даде постоянното представителство на РФ в НАТО в понеделник, съобщи ИТАР-ТАСС.

„Генералният секретар на НАТО реши да не дочака приключването на разследването на катастрофата на МН17 и да окаже натиск върху него”, се казва в коментара на руското представителство.

Председателят на комитета по международни работи в Държавната дума Алексей Пушков също критикува изявлението на Расмусен.

„Ако Расмусен разполагаше с убедителни доказателства за вината на опълченците за сваления  Boeing, той би ги представил. Но той не разполага с нищо друго, освен с реторика“, написа Пушков в Twitter. „По-добе Расмусен да бе обяснил, защо в Либия след „победата“ на НАТО настъпи кървав хаос, и сега всеки бяга от такава „демокрация“, допълни още депутатът.

Припомняме, че в публикуваното в неделя интервю за френския вестник Midi Libre Расмусен определи опълченците като „виновни за случилото се“. Генералният секретар на НАТО характеризира трагедията от 17 юли като „военно престъпление“.

„Ние разполагаме с многобройни сведения, които показват, че сепаратистите, подкрепяни от руската страна, са виновни“, твърди Расмусен. „Още повече, аз съм за провеждането на независимо и пълномащабно разследване с цел установяването на фактите“, добави още Расмусен, като отказа да коментира информацията, уличаваща опълченците, с която разполагат в НАТО.