Русия възражда изоставените военни бази в Крим

Изоставените военни бункери, разположени по южното крайбрежие на Крим, доскоро бяха популярни сред туристите, но сега руското Министерство на отбраната ги връща към прякото им предназначение, пише „Взгляд“ на 1 ноември, като се позовава на публикация в „Ройтерс“.

Ракетните бункери, с които са осеяни зелените хълмове по южното крайбрежие на Крим, са известни на полуострова като „обект 100“. Доскоро туристите можеха да посетят срещу 50 долара изоставените съветски бази, служили по време на Студената война за предотвратяване на атаки откъм Черно море, пише „Ройтерс“.Сега бункерите се връщат към предишния си живот. Посетителите са посрещнати от предупредителен надпис, че това е „забранена зона на Министерството на отбраната на Русия“. Жител от съседното село обяснил пред агенцията, че миналата година работел в базата, но сега руските военни са се върнали по тези места и са блокирали пътищата, водещи към бункерите. По думите на друг жител „това е действаща военна база с ракетна противокорабна система“.

По данни на „Ройтерс“ някои от обектите са възобновени, построени са и нови бази.

Кореспондентът на агенцията съобщава, че за едноседмичния си престой на полуострова е преброил 18 обекта, в това число военноморски бази, радиолокационни станции и летища. Някои от тях били съвършено нови, други – ремонтирани стари военни обекти, трети били в процес на ремонт.

Агенцията отбелязва, че една от целите на Русия в Крим е да изгради мрежа от радиолокационни станции по каменистите брегове, които да следят ситуацията в Черно море.Една от станциите, според агенцията, се намира недалеч от кримския град Фидосия. Построена още в съветско време, станцията била завещана на руските военни. Сега обаче руските военни създават тук своя база, твърди „Ройтерс“, като цитира местни жители.

Друга подобна станция се намира в покрайнините на Севастопол, тя се нарича „Днепър“ и е построена от съветски инженери. Станцията била изоставена няколко години преди присъединяването на Крим към Русия. Кореспондентът на агенцията обаче твърди, че е забелязал десетки войници във военна униформа във вътрешността на базата и около нея.

Още един крупен военен обект е забелязан в село Перевалное, близо до Симферопол, където има голяма строителна площадка и според информация на „Ройтерс“ там ще бъде построено общежитие за над 1000 войници и хангари за над 500 военни машини. Планира се и строителството на ново училище, на детска градина с басейн и казарма за военния оркестър.

„Ройтерс“ твърди, че ще бъдат възродени още много бази, включително и учебен център за водолази на ВМФ с прилежащо летище, които не са използвани от 20 години. Бившето гражданско летище Белбек също ще бъде превърнато в база на руските ВВС. Същото се говори и за аеропорта в Джанкое на 40 км от границата с Украйна, където репортерът на „Ройтерс“ забелязал седем хеликоптера Ми-24.

Източник: „Руски дневник“