Русия възобновява производството на ударни екраноплани

Русия ще възобнови производството на екраноплани в качеството им на ударни бойни комплекси с крилати ракети след 2020 г., съобщил за РИА Новости високопоставен от флота.

Екранопланът е високоскоростно транспортно средство, нещо средно между тежък самолет и лек катер. Апаратът лети в пределите на действие на аеродинамическия екран на височина до няколко метра от повърхността на водата или земята.

По-рано в Русия са разработвани два модела екраноплани – военнотранспортният „Орльонок” и ударният екраноплан „Лунь” с 6 крилати ракети, но през 90-те години проектите са прекратени поради липса на финансиране. Единственият образец на „Лунь” е бракуван и се съхранява на Каспийско море.

Сега се връща идеята за ударен екраноплан с крилати ракети. Строителството трябва да започне след 2020 г. в нижни Новгород, сега се вършат опитно-конструкторски дейности. В концерна „Моринформсистема — Агат“ се разработва екраноплан за океанска зона с примерна излетна маса 500 тона (при 380 тона за 8-двигателния „Лунь”)