Русия за възможните американски наблюдатели на изборите: Ние нямаме тайни

Председателят на руския парламент Сергей Наришкин коментира възможността за покана на американски наблюдатели на парламентарните избори в страната. По думите му, няма никакви тайни, но въпросът за допускане на наблюдатели трябва да се разглежда в контекста на взаимност, предаде РИА Новости.

Централната избирателна комисия в Русия планира на персонална основа да покани колеги от САЩ за участие в международното наблюдение на парламентарните избори на 18 септември. Не е изключено и участието на представители на руската ЦИК в наблюденията на президентските избори в САЩ през ноември, съобщи по-рано пред агенцията членът на комисията Василий Лихачов.

„Ние нямаме тайни от никого, но в същото време, разбира се, просто бихме искали да видим в качеството на наблюдатели порядъчни и честни хора“, отговори Наришкин на въпрос на журналисти за отношението му към възможността за покана на американски представители да наблюдават изборите в парламента.

По думите му, това трябва да е двустранен процес. „Макар да е трудно да си го представим, ако си спомним епизодите от състоялите се по-рано избори в САЩ, когото се стигна дотам, че щатският прокурор заявяваше, че ако се доближим по-близо от 20 метра от избирателния участък, ще ни арестува. Разбира се, тук трябва да има взаимност“, каза Наришкин.