Русия: Видеоклипът за въздушен удар по училище в Сирия е сглобен от различни отрязъци

Руското министерство на отбраната е установило, че информацията на УНИЦЕФ за въздушен удар по училище в сирийската провинция Идлиб не отговаря на действителността, предаде ТАСС.

Публикуваните в чуждестранни медии видеокадри на въздушния удар са резултат от сглобяване на над 10 различни отрязъци, заяви говорителят на министерството генерал Игор Конашенков, пише Вести.ру

Руското военно ведомство щателно е анализирало данните от всички средства за обективен контрол на въздушната обстановка в Северна Сирия, за да провери информацията на УНИЦЕФ.

„Публикуваните в редица чуждестранни медии видеокадри за нанесен удар в Хас са сглобяване на над 10 монтирани отрязъка, заснети по различно време на денонощието. В сряда 26 октомври в този район не е имало нито един самолет на руските въоръжени сили“, заяви Конашенков.

Руската бойна авиация е направила снимки на района на селището Хас в провинция Идлиб, където се твърди, че е бил нанесен въздушен удар. Установено е отсъствие на характерните за въздушни удари материални щети. В района обаче е засечен американски безпилотен самолет, посочи Конашенков.

„От направените от руски дрон снимки се вижда, че няма никакви щети по покрива на училището, нито кратер от взрив на авиобомба в района на училището. Впрочем за тези сведения може да бъде отправено запитване към американските ни колеги“, отбеляза говорителят на руското министерство на отбраната.

По същото време в района е засечен американски разузнавателно-нападателен безпилотен самолет Ем Кю 1Б „Предътър“, добави Конашенков.

По-рано генералният секретар на ООН Бан Ки-мун поиска незабавно и безпристрастно разследване на атаката срещу училище в Сирия. Неговият говорител посочи, че сирийското правителство първо трябва да разследва това нападение, но припомни, че Съветът за сигурност на ООН и Международният наказателен съд също могат да се сезират при военни престъпления.

Съединените щати дадоха да се разбере днес, че държат отговорен за атаката  Дамаск или Русия, предаде Ройтерс.“Все още не знаем“ кой от тях е нанесъл въздушният удар, „но знаем, че е бил един от  двамата“, заяви говорителят на Белия дом Джош Ърнест.

Русия опорверга твърденията, че Москва и Дамаск са участвали във въздушните удари срещу училището в Идлиб

error: Съдържанието ни е авторско!