Русия,Украйна, Франция и Германия съгласуваха декларация за примирие

Министрите на външните работи на Русия, Украйна, Франция и Германия съгласуваха на четиристранна среща днес в Берлин декларация за прекратяване на огъня в Югоизточна Украйна, предаде ИТАР-ТАСС.

Целта на договорените мерки е деескалация на украинския конфликт, в който от април са пострадали хиляди души.

Четиримата министри са се споразумели страните им да работят за възобновяване на примирието посредством тристранната контактна група (Русия, Украйна и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) с участието на проруските опълченци). Преговорите в рамките на групата ще бъдат възобновени до събота.

На срещата в Берлин е одобрен документ, който отразява „необходимостта от бързо договаряне на условия за едно стабилно, дългосрочно прекратяване на стрелбата“, заяви на съвместна пресконференция с останалите си трима колеги руският външен министър Сергей Лавров. Той подчерта, че връщането към примирието не е самоцел, а необходимо условие за възобновяване на диалог между двете страни в украинския конфликт – властите в Киев и проруските опълченци. Той подчерта, че в никакъв случай прекратяването на огъня не бива да се използва за прегрупиране на военните силите.
Лавров предупреди, че диалогът ще донесе успех, само ако в него участват всички страни на конфликта. Русия призовава опълченците също да прекратят огъня, като този апел се съдържа в приетата днес декларация.

Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер изрази удовлетворение, че срещата в Берлин е преминала конструктивно. „Мисля, че това е първа стъпка, при това важна, в посока на прекратяване на огъня“, каза той. Френският външен министър Лоран Фабиюс определи постигнатото споразумение като крачка в правилната посока.

Украинският външен министър Павло Климкин от своя страна подчерта, че деескалирането на ситуацията в Украйна ще бъде факт, само когато мирният план на президента Порошенко бъде спазван изцяло.