Румен Радев: Санкциите срещу Русия вредят и не могат да траят до безкрай

Президентът Румен Радев се обяви за отмяна на санкциите срещу Русия. Това той направи от Полша, където се срещна с колегата си Анджей Дуда, с когото дискутираха редица теми, свързани с двустранните отношения и Европейския съюз.

„В икономически план санкциите срещу Русия вредят и не могат да траят до безкрай“, заяви Румен Радев, цитиран от БНР.

Според него трябва да се търсят решения с всички средства на дипломацията, без от това да страда бизнесът. Санкциите са общоевропейско политическо решени и изрази надежда, че в даден момент те ще бъдат отменени.

Темата за влизането на страната ни в шенгенската зона също бе централна в разговорите между двамата президенти.

„При положение, че България е изпълнила всички технически изисквания от 2011 г., мислим, че не е справедливо България да не бъде в Шенген“, каза българският президент.

Полският държавен глава също засвидетелства подкрепа за страната ни в тази насока.

„България може да разчита на подкрепата на Полша за членството на страната ни в Шенген. България е изпълнила всички условия“, заяви Анджей Дуда.

Двамата изразиха общи позиции по темата за сигурността. Полша обаче изрази противоположна позиция на българската относно приемането на страните от Западните Балкани в Европейския съюз.

„Вратата на Европейския съюз трябва да остане затворена за държавите от Западните Балкани, заяви Дуда.

Двамата президенти обсъдиха миграционната криза и бъдещето на Европейския съюз.

„Полша ще продължи да помага на България при опазване на външната европейска граница“, каза още полският държавен глава и отново потвърди, че Варшава е против механизма за квотното разпределение на мигрантите.

Според президента Румен Радев кризата с бежанците изисква общо европейско решение. Радев подчерта, че е важно как ще бъдат решавани социалните неравенства в Европа.

България и Полша споделят позицията, че не може да има стабилност, докато има неравно заплащане в новите и старите държави-членки.

„Европейските държави днес имат равен глас в ЕС, но са необходими усилия за повишаването на стандарта на живот в страните от Източна Европа и за създаването на по-големи възможности за гражданите в този регион. Това е истинският път за постигането на реална конвергенция в Европа и за изграждането на един по-силен и сплотен Съюз“, подчерта Румен Радев.

Държавните глави на България и Полша призоваха за засилване на подкрепата на ЕС за инициативата Три морета, която има за цел да подобри транспортната, енергийната и комуникационната свързаност в Източна Европа. Осъществяването на стратегическите трансгранични инфраструктурни проекти ще допринесе за по-добрата свързаност на икономиките в Централна и Източна Европа по оста „Север-Юг“, както и за насърчаване на конкурентоспособността, икономическия растеж и културния обмен, посочи президентът Радев.

Полша е готова да си сътрудничи с България в оръжейната индустрия и да участва в конкурса за покупката на нов бронетранспортьор за сухопътните ни войски.

Двамата президенти бяха единодушни, че нарастването с 20% на икономическия обмен между България и Полша, който за 2016 г. достига 1.6 млрд. евро, е предпоставка за последващо разширяване на партньорството в двустранната търговия и инвестициите. Полша е важен търговско-икономически партньор на България, а насърчаването на преките инвестиции в България е принос за икономиките и гражданите на двете страни, заяви президентът Радев. През 2016 г. страната ни е била посетена от 370 000 полски туристи, а Полша – от 65 000 български. Днес президентите на България и Полша ще открият във Варшава и Полско-български икономически форум, на който ще бъдат обсъдени нови възможности за увеличаване на взаимните инвестиции.

В отговор на журналистически въпрос след края на срещата какво трябва да се направи, за да се запази единството в Европа след референдума в Каталуния, президентът Радев заяви, че ЕС трябва да работи за преодоляване на изострените социални неравенства, а след това и на засилващия се национализъм. „Решението е в истинската солидарност, равенството и единството на Съюза. Трябва да направим така, че богатите да мислят по-отговорно за приобщаването на бедните и изоставащите. Тези принципи трябва да бъдат ежедневен ангажимент и политика с реални действия“, допълни Румен Радев.