Румен Петков: Ако не започне изграждането на АЕЦ „Белене”, България до 30 години ще излезе от клуба на ядрените държави

Ако не започне изграждането на АЕЦ „Белене” и на 7-ми блок в АЕЦ „Козлодуй”, България до 30 години ще излезе от клуба на ядрените държави и ще стане изключително зависима. Това коментира зам.-председателят на ПП АБВ в Бургас Румен Петков по отношение на увеличаването цената на тока, съобщи ИА Фокус.

„Експертизата твърди, че един блок е икономически неефективен. От износител – ще започнем да купуваме ток. Румъния и Турция вървят много методично към изграждането на ядрени централи.

Много е важно бързо, но достатъчно компетентно да бъде разгледана и приета стратегия за развитие на българската енергетика иначе този проблем с увеличаването цената на тока ще ни връхлита с еднаква сила на всеки три месеца”, каза още Петков. Той обясни, че ПП АБВ ще подготви и ще представи в НС стратегия за развитие на българската енергетика. „Проблемите не могат да се решават на парче. Държавата трябва да има стратегия за развитие на енергетиката.

Това, което се случва през последните две-три години, рискува от износител на ток, от най-големия трансмисионер на енергоизточници в Европа, България да се превърне в енергийно зависима държава”, каза още Петков.

Той коментира и въпроса за това има ли етническо напрежение в страната между българи и роми. Според него трябва да има активен, публичен диалог между всички парламентарно представени партии. „В противен случай спекулацията може да ни доведе до необратими процеси. Трябва да има активна работа на институциите и не говоря само за МВР, работа на институциите на базата на българския закон. Каквито права и задължения имаме ние, такива права и задължения имат всички. Продължаваме ли с двойния стандарт, няма как това да не избива в такъв тип междуособици, които ние възприемаме като етнически сблъсък. Мисля, че това не е толкова междуетнически сблъсък, а социален. Това е институционална неадекватност. Трябва да има закон и ред за всички в еднаква степен”, каза още Петков.

Зам.-председателят на ПП АБВ каза още, че е противник на протестите на служителите на МВР, но по думите му, не е нормално от 2007 година насам да няма закупени нови автомобили. В периода 2005-2008 година МВР е придобило около 2500 автомобила. „От тогава насам се броят на пръсти. Не можем да искаме от тези хора да си гледат работата ефективно. Не може 94% от министерството да е фонд „Работна заплата”. Те са прави да се противопоставят на това. Не може от 2011 година да не са сменяни работните им облекла. Това не е въпрос само на министъра на вътрешните работи. Искането на оставки в този момент е много пресилено”, каза още Петков. Той коментира и възрастта за пенсиониране на служителите в МВР.
Румен Петков участва в дискусията на тема „Настояще и бъдеще на Тунджанско – Черноморския административен и икономически регион на България“ днес в Бургас. По време на събитието са били очертани няколко проблема, но и направени конкретни предложения за мерки за преодоляването на тези проблеми.

От АБВ искат спешни промени в Закона за устройство на черноморското крайбрежие. „Законът за устройство на територията и Законът за устройството на черноморското крайбрежие имат препокривания помежду, защото Законът за черноморския район е главно ограничителен и понякога се сблъсква със Закона за устройство на територията. Законът беше приет със стремежа да бъде съхранена черноморската ивица и да бъдат преодолени незаконните строителни дейности. Това беше направено от всички политически партии с известна доза популизъм и със стремеж да се покаже, че има законодателна и политическа воля. Експертизата, която чухме по време на дискусията днес е, че се търси и може да се намери решение, което да облекчава в три посоки дейността на територията на района, а част от проблемите, които бяха очертани, имат и национално значение”, каза още Петков. По думите му, Законът за устройство на територията дава власт на главните архитекти на общините и гарантира режим на контрол, което се явява спирачка за инвеститорите, което от своя страна е основа за формиране на корупционна среда.
АБВ ще представи своите законодателни идеи на парламентарната група.

Румен Петков коментира и развитието на туризма. Той подчерта, че Министерство на туризма през последната близо една година няма развитие. Той обяви, че през септември месец ще се проведе в Бургас дискусия за оценка на туристическия сезон 2015. Според Петков държавата трябва да преосмисли визовия режим за ключови за нас съседи като Турция и Русия. По време на пресконференцията областният лидер на партията Антон Коджабашев съобщи, че партията ще подкрепи кандидатурите за кмет на общините Карнобат- Георги Димитров, на Приморско- Димитър Димитров и на Айтос- Васил Едрев, които ще се бъдат независими кандидати, но подкрепени от АБВ.