Ръководството на Украйна ще умиротвори източните райони със сила

С потискане на несъгласие в Източна Украйна ще се заеме частна военна компания, предаде източник на ИТАР  ТАСС.  “Става въпрос за ЧВК Greystone Limited”, уточни източникът.

Украинските власти смятат, че Службата за сигурност на  Украйна  не е в състояние да потисне протестните настроения в източните региони  и да неутрализира  лидерите  и активистите на проруските  движения.

По-специално, отбеляза източникът, това становище се споделя от президента на Украйна Александър Tурчинов. “Затова беше решено да се привлекат чуждестранни наемници, които да служат в политическото разследване и защитата на държавната сигурност”, каза представител на СБУ.

Той информира, че инициативата за привличане на наемници принадлежи на олигарсите  Игор Коломойски   и Сергей Тарута, назначени за губернатори на Днепропетровския и Донецкия региони.

“Не толкова отдавна, по време на срещата  с Tурчинов беше обсъден план за действие за овладяване на протестното движение в източните райони. Koломойски по този повод заяви: “Защо да изобретяваме колелото, като има реални хора, които разбират как и колко да се плати”, каза източникът.

Напомняме, че в няколко  украински града имаше митинги срещу сегашните власти. Митингите на  проруски  граждани събраха повече от 2000 души в Донецк и над  4000 души се събраха на централния площад в Харков с настояване за  федерализация на Украйна. Жителите на Одеса също ще се обединят срещу узурпирането на властта.