Рублата продължава да поскъпва, достигайки най-високи нива от края на 2014-а година

И днес руската рубла продължава да поскъпва на валутния пазар, достигайки най-високи нива от края на 2014-а година.

От повече от два месеца насам рублата се намира във фаза на възстановяване, но нейното поскъпване се ускори през април, тъй като в последно време има намаляване на търсенето на долари и евро за покриване на външни задължения от страна на руски компании.

В същото време руските домакинства започнаха да продават твърдата валута, която бяха закупили в края на 2014-а година, когато имаше панически спад на местната валута. Според анализ на банката Sberbank, стабилизацията и последвалото поскъпване на рублата в последно време е довело до засилване на доверието към нея от страна на руските граждани. Банката посочва, че през първите три месеца на 2015-а година, обемът на продадените долари и евро от руските домакинства е надвишил обемa на закупенaта от тях твърда валута за пръв път от 2012-а година насам. Според Sberbank само през първата седмица на април продажбите на чужда валута от страна на руснаците са надвишили покупките с цели 60% и това е един от факторите за солидното поскъпване на рублата в последно време, информира БНР.

Преди малко рублата поскъпна с близо 2% спрямо зелените пари, достигайки 52,56 рубли за един долар – най-ниско ниво на щатската валута от 25-и декември миналата година. От своя страна еврото се понижи с 0,7% към 56,45 рубли – най-ниско ниво за единната европейска валута от 25-и ноември.

След драматичния спад в края на миналата година, руската валута намери подкрепа от рязкото повишение на основната лихва на Централната банка на Русия, която сега е на ниво от 14% – далеч над лихвените нива в САЩ и в еврозоната. Това дава възможност за спекулативна т.нар. „carry trade“ търговия, при която инвеститорите взимат евтини заеми в нисколихвени валути като долари и евро, и купуват високолихвени валути като руската рубла.

Стабилизирането на петролните цени около 60 долара от своя страна накара участниците на валутните пазари да ликвидират част от своите „къси“ позиции в рубли, тъй като петролът е ключова експортна стока за Русия.

Ние се придържаме към мнението, че в момента техническите фактори играят съществена роля на валутния пазар, тъй като мнозина международни играчи покриват техните „дълги“ доларови позиции („къси“ позиции в рубли), отворени преди няколко седмици около 60 рубли за долар, коментират анализатори от VTB Capital.

Прогнозирането в кой точно момент ще има по-солидно ликвидиране на „къси“ позиции в рубли е като ходенето по тънък лед, но ние очакваме по-нататъшно поскъпване на руската валута с оглед на относително ниската ликвидност на поръчките за покупки на чуждестранна валута, слабия внос в Русия и вече преминалия пик при покриване на външните задължения от страна на руските компании, допълват от VTB Capital.

Предстоящото в края на всеки месец плащане на данъци, което ще стартира през следващата седмица, може да предостави допълнителна подкрепа на рублата. Но според анализ на банката ING, колкото по-голямо е настоящото възстановяване на руската валута, толкова по-големи са рискове за рязка нейна обезценка в случай на нов поток от негативни руски новини.