Рублата официална валута в Крим и Севастопол от днес

От неделя руската рубла стана единствената официална валута в Крим и Севастопол, а украинската гривна получи статут на чуждестранна валута.

На 27 май руският президент Владимир Путин подписа закон за съкращаване на преходния период за излизане на гривната от обращение в Крим и Севастопол – до 1 юни 2014 година. Първоначално, след присъединяването на Крим към Русия, се планираше едновременното използване на украинската гривна и руската рубла до 1 януари 2016 година.
В неделя от магазините изчезнаха етикетите с двойни цени на стоките, а билетите в градския и крайградския транспорт са само в рубли.
Крим напълно премина към изчисления в рубли на заплати, пенсии, социални помощи, както и в системата на данъчното облагане и плащането на сметки за комунални услуги. Рублата става единствената законна валута за парични и безналични плащания.
След 1 юни 2014 г. украинската валута ще има статут на обменна валута, като курсът на гривната ще бъде в размер, установен от кредитните институции в Крим, съобщава Министерството на икономическото развитие и търговията на Крим.