РПЦ призова униатите да прекратят подривни дейности срещу нея в Украйна

Московската патриаршия призова гръко-католиците да се въздържат от въвличането на православни в политиката на Украйна и подкрепата на разколниците в тази държава, предаде «Интерфакс», позовавайки се на пресцентъра на Отдела на външните църковни връзки.

«От името на Руската Православна Църква се обръщам към присъстващите в тази зала представители на Украинската гръко-католическа църква, с молба да се откажат от всякакви заявления на политическа тема и от всякаква подкрепа на разкол, както и от призивите към създаване на «единна местна Църква на Украйна», заяви главата на синодалния отдел за външните църковни връзки митрополит Иларион на Генералната асамблея на Синода на католическите епископи във Ватикана.

Както отбеляза владиката Иларион, «в Украйна искат да отделят православните вярващи от Майката-Църква на Московската патриаршия, с които тя е свързана с вековни връзки».

«За съжаление, конфликтът в тази страна, който отне вече хиляди животи, от самото начало придоби религиозен характер. В неговото появяване и развитие значителна роля изигра украинската  гръко-католическа църква. Още в първите дни на конфликта, представителите на тази църква застанаха на страната на едните сили за противодействие. Въпреки приетия между Католическата и Православната църкви зачитане на каноническите норми, гръко-католиците влязоха в активно взаимодействие с разколниците», заяви митрополит Иларион.

Той напомни, че Смесената комисия на православно-католическия диалог, още през 1993 година призна в Баламанд, че Баламандската уния не е пътят към единство.

«Ние сме благодарни на нашите католически братя за откровеното признание за погрешността на унията. И ние със съжаление днес отново констатираме, че унията не сближава православни с католици, а обратното, тя ги разделя», заяви представителят на Руската Православна Църква (РПЦ).