РПЦ призова украинците да се противопоставят на диктата на екстремистите

Гражданите на Украйна, вярващи и не вярващи, трябва да намерят сили и да се противопоставят на диктатурата на групата екстремисти, налагащи своята воля на околните, заяви пред РИА Новости председателят на Синодалния информационен отдел на Руската Православна Църква Владимир Легойда. Това той заяви в коментара си относно забраната на властите в украинския град Сума за провеждане на ежегодно празнично литийно шествие в деня на Фьодоровската икона на Божията Майка.

По-рано стана известно, че градските власти в Сума са забранили на миряните от Украинската Православна Църква на Московската Патриаршия да провеждат традиционното литийно шествие на 27 март, наричайки го „политическо мероприятие”.

Едно от обясненията на властите беше, че Фьодоровската икона на Божията Майка има отношение към Руската империя, тъй като се смята за една от светините на Дома Романови. Именно този факт, според убежденията на украинските политици, може да стане повод за провокации.

„Решението на властите на град Сума, да забранят провеждане на традиционното литийно шествие, освен като сплашване, по друг начин сложно може да се обясни. Човешки е разбираем страхът на членовете на държавната администрация да подкрепят провеждането на религиозното шествие, защото зад тази забрана стоят въоръжени радикали. Разбира се, представителите на властта се притесняват за себе си и близките си, които могат да се превърнат в заложници заради това решение, ето защо този случай показва, че властта е парализирана”, подчерта представителят на РПЦ.

Той припомни, че „принадлежността към Украинската Православна Църква на Московската Патриаршия няма никакво отношение към каквато и да било политика”.

„Вероятно, миротворческата позиция на Църквата последователно я превръща в мишена за онези, които не са свикнали да посрещат достойно отпор и с радост нападат беззащитните”, поясни Легойда.

Митрополит Лугански и Алчевски Митрофан през февруари изпрати до генералния секретар на Съвета на Европа обръщение, в което моли за реакция на зачестилите нападения на православни църкви на УПЦ на МП, свещеници и вярващи от страна на представителите на разколническата ”Киевска патриаршия” и въоръжените националистически структури. Ръководството на Съвета на Европа обеща да съдейства за обезпечаване и защита на правата на вярващите от Украинската Православна Църква (УПЦ) на Московската Патриаршия в Украйна. За това се говори в ответните писма на европейските чиновници, изпратени до отдела на външните църковни връзки на УПЦ на МП.