РПЦ: Превземането на храма край Киев напомня гоненията срещу църквата през ХХ в.

Превземането на Владимирския храм в Киевска област от украинските радикали е изключителен случай дори на фона на зачестилите нападения срещу духовенството в Украйна, счита председателят на Синодалния информационен отдел на Московската патриаршия Владимир Легойда.

„През последната година, от началото на гражданския конфликт в Украйна, десетки представители на духовенството на Украинската православна църква (УПЦ) са били подложени на нападения, десетки храмове са били превзети и опожарени. За някои от клириците насилието, проявено към тях от страна на нападателите, се оказа пагубно“, каза Владимир Легойда.

В неделя неизвестни лица нахлули във Владимирски храм в с. Малие Дмитровичи в Обуховски район в Киевска област. Нападателите се представили като местна самоотбрана. Към тях се присъединили и свещеници от „Киевската патриаршия“. С ругатни те накарали настоятеля на храма да прекъсне богослужението, след което изгонили вярващите от храма.

По думите на ръководителя на синодалния отдел, „този случай се откроява дори на фона на печалната редица от инциденти, свързани с атаки на представители на радикални и разколнически групировки на храмове на Украинската православна църква“. „Нападателите са превзели храма „Св. Владимир“, като са прекъснали извършваното там богослужение“, подчерта той.

Представителят на РПЦ е убеден, че „това събитие неволно извиква в паметта тежките картини от разправата с православните свещеници през 20-30-тте години на миналия век“. Сериозно безпокойство, според него, предизвиква и „бездействието на органите на реда, призвани да съблюдават спазването на закона“, но въпреки това „допускащи абсолютно противозаконни действия на младежите от радикалните националистически движения и разколнически групировки“.

В УПЦ нееднократно съобщават за случаи на притеснения на свещеници и превземане на православни храмове от представители на разколническата „Киевска патриаршия“ и въоръжени националистически формирования. Също така, според данни на Украинската църква, около 90 храма на УПЦ МП са разрушени или повредени в резултат на бойните действия в Източна Украйна.