РПЦ: Православните християни в Украйна са преследвани заради миротворческата им позиция

Православните свещеници в Украйна, останали верни на християнските принципи за миротворчество и милосърдие, са подложени на нападения и преследвания заради отказа си да участват в разпалването на военния конфликт в страната. Това се казва в заявление на информационния отдел на Руската православна църква (РПЦ), цитирано от ИТАР-ТАСС.

„Православните свещеници в обхванатите от сблъсъци области в Украйна днес продължават да служат на миротворчеството в условията на постоянна опасност за живота си и за сигурността на своите близки. Но въпреки това, те не оставят своите паства“, се отбелязва в документа на РПЦ. „До нас достигат съобщения за насилствените действия по отношение на храмовете на Украинската православна църква и нейните свещенослужители, оказали се в зоната на военните действия“, се казва още в изявлението.

По данни на Синодалния отдел, храмовете и свещениците не само, че страдат от военните действия в региона, но и „се превръщат в обект на целенасочени нападения от страна на разкола, който се възползва от гражданските настроения за своите злонамерени цели“.

„Свещениците са подложени на издевателства, заплахи и измъчвания, на насилствено задържане и разпити, в хода на които срещу тях са повдигани абсурдни обвинения и ултиматуми от въоръжени хора, които твърдят, че са упълномощени от киевските власти. Те искат от свещениците да напуснат Украинската православна църква и съответно да препишат на тях църковната собственост“, пише още в изявлението.

Представители на РПЦ призоваха за „незабавно разследване на инцидентите както от страна на украинските власти, така и от компетентни международни правозащитни организации“.

„Църквата не разделя чадата си по техните политически убеждения, тя показва своята любов и загриженост на всички вярващи, от която и страна на конфликта да се намират те, и се стреми към помирение на разделения народ“.

„Гибелта на толкова много невинни хора, превърнали се в изкупителна жертва на братоубийствената ненавист, лежи на съвестта на тези, които отказват диалога и примирието“, пише още в документа.