РПЦ нарече решението за легализиране на еднополовите бракове в САЩ безбожно и греховно

От Руската православна църква (РПЦ) се обърнаха към всички привърженици на американския модел за държавно устройство с молба да се замислят върху последствията от решението за легализиране на еднополовите „бракове“, което бе прието в САЩ.

„Хората, които са почитатели на „демокрацията по американски“ и се опитват да я съгласуват с традиционните ценности, трябва след това решение здраво да се замислят“, заяви в неделя пред „Интерфакс“ ръководителят на Синодалния отдел за връзки на църквата с обществото протойерей Всеволод Чаплин.

Той призова да се обърне внимание на това, какви ценности „се опитват да ни наложат заедно с американския модел за обществено и държавно устройство“.

„На вас могат и да не ви говорят за това, че искат да ви накарат да приемете такова безбожно и греховно нещо, като еднополовите „бракове“, – каза свещеникът. – Запомнете, че всъщност искат да отнемат правото ви да живеете с вярата, да отнемат душата ви и възможността да построите живота си във вашето общество и вашата държава по вечните и неизменни, дадени от Бог нравствени закони“.

Преди всичко, в дадения случай Чаплин е обезпокоен от това, че днешното американско ръководство се опитва да „наложи своите антиприродни и постчовешки възгледи за брака на другите страни“.

Представителят на Руската църква припомни, че преди дни Върховният съдия на САЩ Антъни Кенеди, който говори от името на мнозинството от съдиите, приели това решение, заяви, че еднополовите двойки се стремят към такова юридическо отношение към съюза си, към каквото  и разнополовите. Съдията също така твърди, че природата на брака се състои в следното: двама души заедно могат да получат свобода, в частност, свобода на изразяване, личен живот и духовност, независимо от сексуалната им ориентация.

„Подобно отношение към брака е повече от учудващо, – отбеляза свещеникът. – Бракът не е само юридическа конструкция, това не е само място, където се реализират юридическите права“.

Той посочи, че „бракът има определена природа, той е създаден от Бог, преди всичко, не като юридическо пространство за реализиране на правата, а като място, където мъжът и жената в любовен съюз помежду си дават живот на децата си и ги възпитават“.

„Бракът е неизменно явление, създадено от Бога и заложено в природата на човека, – каза Чаплин. – И както точно отбеляза православният публицист Сергей Худиев, да се опитваме да променим неговото юридическо решение, е все едно да се опитаме да променим законите на природата“.

Припомняме, че на 26 юни Върховния съд на САЩ легализира еднополовите бракове във всички щати. Американският президент Барака Обама подкрепи решението на съда.