Росфинмониторинг опроверга информацията за въвеждане на банкови санкции

Федералната служба за финансов мониторинг опроверга разпространената по-рано от медиите информация, че поискала от банките да я уведомят, ако обслужват физически лица или компании от 41 страни. Това заявиха на RT от Росфинмониторинг.  По всяка вероятност авторът на статията е имал предвид информационното писмо от ведомството, в което са посочени признаци на нестандартни сделки за некредитни организации.

Припомняме, че по-рано излезе информация, че руската федерална служба за финансов мониторинг е поискала от банките да я уведомят, ако обслужват физически лица или компании от 41 страни, като мярката засягала държави, въвели санкции срещу Русия, както и такива, за които се смята, че подкрепят тероризма, търговията с наркотици или не водят борба с корупцията.

В така нареченият черен списък фигурирали:  САЩ, Канада, страните от ЕС, Австралия, Норвегия, Иран, Сирия, Судан, Нова Зеландия, Аржентина, Мексико, Швейцария, Северна Корея и Ямайка.

Днес от прес-службата на Росфинмониторинг категорично съобщиха, че тези данни не съответстват на действителността. „Това е невярна информация”, заявиха на RT представителите на руското ведомство.