Роспотребнадзор откри опасни вещества в американски бърбън

Руската федерална контролна служба за защита на правата на потребителите (Роспотребнадзор) откри нарушения при търговията с американско уиски тип „бърбън“, на територията на Русия, съобщи РИА Новости.

Нарушенията в закона са открити при бърбъна Kentucky Gentleman, произведен от американската компания Barton 1792 Distillery. Според Роспотребнадзор, това уиски не е преминало държавна регистрация според изискванията на Митническия съюз (Русия, Казахстан, Беларус), въпреки че на етикета му е поставен необходимият знак, даващ право да бъде търгувано на територията на държавите-членки.

Освен това, уискито се оказа опасно за здравето. „В алкохолната напитка са открити фталати, които могат да предизвикат функционални, а впоследствие и органични изменения в централната и периферната нервна система, ендокринната система, а също и онкологични заболявания и проблеми с безплодието при мъжете и жените“, добавят от Роспотребнадзор.

Бърбънът е вид американско уиски. Той се произвежда след няколкогодишно отлежаване в дъбови бъчви на дестилиран алкохол, направен предимно от царевица. Името му се свързва с географския произход на първите количества – Бърбън, щата Кентъки, където се произвеждал още през XVIII век.