„Рособоронекспорт“ е убеден, че Египет ще купи от Русия оборудването за корабите „Мистрал“

Напълно възможно е руска авионика да бъде доставена за продадените от Франция на Египет хеликоптероносачи „Мистрал“, съобщи пред журналисти зам.-генералният директор на „Рособоронекспорт“ Игор Севастянов. Той каза това по време на международното изложение Eurosatory-2016, което се провежда в Париж от 13 до 17 юни, предаде РИА Новости.

Според Сеастянов има огромна вероятност да се приеме решението за доставката на това оборудване.

„Във връзка с това, че договорът между Египет и Франция е подписан и доставката на корабите се осъществява – единият вече е там, а другият ще бъде по-късно – решението вероятно ще бъде взето, техниката трябва да работи“, каза Севастянов.

Първият от двата построени във Франция хеликоптероносачи тип „Мистрал“ за Русия, а впоследствие продадени на Египет, напусна пристанището Сен Назер и се отправи за Александрия, предаде АФП на 12 юни.

Очаква се корабът, кой получи името „Гамал Абдел Насър“, да пристигне в порта на 22 юни. Предаването на втория „Мистрал“ е запланувано за септември.

Договорът за двата хеликоптероносача от типа „Мистрал“ на стойност 1,2 милиарда евро бе сключен от френската корабостроителница DCNS/STX и Рособоронекстпорт през 2011 г. Първият кораб, кръстен „Владивосток“ Франция трябваше да предаде през ноември 2014.

Но заради присъединяването на Крим от Русия и въведените санкции срещу Москва президентът Франсоа Оланд взе решение да преустанови действието на договора до ново разпореждане. През 2015 Москва и Париж решиха да прекратят действието на договора за строителство и доставка на двата „Мистрал“-а.